Wie deze zomer wandelt of fiets langs akkers en velden heeft ongetwijfeld al gemerkt dat er dit jaar opvallend
veel stroken zijn aangelegd met wilde bloemen. Haast alle landbouwers in Beringen hebben zo'n strook aangelegd. En dat is goed om verschillende redenen: ze zijn een paradijs voor de bijtjes maar ook goed tegen erosie. Bovendien is het nog eens heel mooi voor de wandelaars of fietsers. Langs beken is er sinds 2017 een verplichte teeltvrije zone van 1 meter. Maar we zien het ook elders. Het is de Vlaamse Landmaatschappij die boeren probeert te overtuigen om die stroken aan te leggen. Ook de Regionale Landschappen in Limburg werken actief mee via het project Limburg Zaait.
De filterende werking van de kruidenvegetatie houdt de afspoelende bodemdeeltjes en middelen tegen, zodat ze niet in de oppervlaktewaterlichamen terechtkomen. Bovendien is het ook zeer mooi en verhoogt het de aantrekkelijkheid van het platteland voor fietsers en wandelaars. Bovendien zijn de kruidenstroken nog eens goed voor veel dieren zoals insecten, muizen, vogels, amfibieën en reptielen. Voor de bijen is het dan weer een echt festijn. Veel stroken zijn immers aangelegd met
Phacelia, ook gekend als bijenbrood.
"Bloemenstroken zorgen na drie jaar voor een verdubbeling van het aantal wilde bijen dat op en rond de akker vliegt. Hierdoor stijgt het aantal vruchten met 10% en neemt ook het gewicht van de vruchten met 25% toe. Resultaat: de winst die geboekt wordt overtreft al na vier jaar tijd de kost voor de aanleg en het onderhoud van de bloemenstrook. 84% van de 264 landbouwgewassen in Europa zijn afhankelijk van bijen. Daarmee hebben bijen een belangrijke rol te vervullen in de voedselproductie: de economische waarde van bijen op Europese schaal wordt geschat op 22 miljard euro, wat overeenkomt met 10% van de totale productiewaarde van de landbouw", zegt Natuurpunt nog.