Het
meerjarenplan is ambitieus maar financieel in evenwicht. Schepen Tijs Lemmens legt uit:
"We maken in de gewone werking voldoende ruimte vrij om het investeringsprogramma te financieren en houden zo de schuldgraad onder controle. Bij volledige realisatie van de budgetten loopt de schuldgraad in 2025 op tot 1.220 euro per inwoner (gerekend met de officiële bevolkingsvooruitzichten van 48.757 inwoners in 2025), hetgeen laag is in vergelijking met vergelijkbare Limburgse steden en gemeenten. De leninglasten van deze schuld nemen in 2025 een aandeel van 7,1% van ons werkingsbudget in, met andere woorden van elke 100 euro die we ontvangen zal 7,1 euro besteed worden aan de aflossing van onze schulden.”
Het
stadsbestuur verlaagt de aanvullende personenbelasting van 7,9% naar 7,6% in ruil voor een verhoging van de opcentiemen op de onroerende voorheffing van 913 naar 955 opcentiemen. Deze stedelijke tax shift verlegt de belastingdruk gedeeltelijk van (beroeps)inkomen naar onroerend vermogen.
“Voor een gemiddeld gezin is de impact van deze verschuiving budgetneutraal. De belasting op onbebouwde gronden en percelen zal worden bijgestuurd of afgeschaft, maar daarvoor wachten we eerst de resultaten van een woonbehoeftestudie af", zegt Lemmens nog.
Ook de bedrijfsfiscaliteit wordt grondig hervormd.
“We gooien zes oubollige belastingreglementen in de prullenmand en vervangen die vanaf 2021 met een nieuw algemeen belastingreglement. Volgend jaar gaan we hierover in dialoog met de verschillende belangengroepen en betrokkenen. We voeren ook een belasting op masten en pylonen voor professioneel gebruik in, bijvoorbeeld gsm-masten, elektriciteitspylonen en windmolens. Daarnaast herzien we een aantal retributies zodat de tarieven weer kostendekkend worden", gaat de schepen verder.
De inkomsten vanuit het gemeentefonds blijven gelijk met toepassing van een jaarlijkse groeivoet van 3,6%. Daarnaast krijgt de stad bijkomende inkomsten in het kader van de subsidie ‘open ruimte’ en de tussenkomst in de responsabiliseringsbijdrage.
“De Vlaamse subsidie ‘open ruimte’ loopt tegen het einde van de legislatuur op tot 1 miljoen euro. Beringen kan daarnaast in 2025 rekenen op een tussenkomst in de responsabiliseringsbijdrage voor een jaarlijks bedrag van 150.000 euro. De opbrengsten uit dividenden zijn stabiel over de bestuursperiode. Deze ontvangsten creëren een marge om beleid te voeren”, besluit Tijs Lemmens.