De
Schotse kunstenaar David Batchelor (foto) was vanavond zeer in zijn nopjes bij de opening van zijn
eerste kunstwerk in België. Vorig jaar kreeg hij van een werkgroep de opdracht om een kunstwerk uit te werken op of rond de
mijnkathedraal.
David Batchelor, die als kunstenaar en auteur woont en werkt in Londen, was danig onder de indruk van zijn eerste bezoek aan Beringen en de kerk van Beringen-Mijn. De opdracht stond hem eigenlijk op het lijf geschreven.
Centraal in zijn praktijk staat immers de relatie tussen kleur, het urbane landschap en de mens. Batchelor beperkt zich niet alleen tot de creatie van driedimensionale structuren waarbij hij alledaagse objecten met licht industriële materialen, zoals taal en neon, combineert. Zijn oeuvre bevat ook tekeningen, foto’s en schilderijen.
Batchelor heeft de afgelopen jaren zowel tijdelijke als permanente projecten in de publieke ruimte gerealiseerd. Naast monumentaal sculpturaal werk gaat hij ook in dialoog met het bestaande urbane landschap. Zo voegt Batchelor met zowel beeldende als ephemere ingrepen een nieuwe fysieke aanwezigheid aan bestaande en historische architectuur toe. Vaak legt hij ook een inhoudelijke link o.a. naar de geschiedenis van de plek. Zo installeerde Batchelor voor zijn werk
Ten Silhouettes in tien boognissen van het metrostation Gloucester Road in Londen een van achteren verlicht werk van gevonden staal. Elke nis werd door donkere silhouetten, omgeven door een aureool van kleur, gevuld. Door de combinatie van duisternis en helderheid herinnerde dit werk aan de ervaring van het reizen met de metro in Londen.
Voor he
t atrium van de Sint-Theodarduskerk in Beringen heeft kunstenaar David Batchelor het
lichtkunstwerk Cloisterama ontworpen. In de gaanderij licht de kunstenaar de binnenkant van 68 spitsvormige bogen aan. De gekozen bogen zijn in 3 eenheden van 11 kleuren onderverdeeld. Het resultaat is een onwillekeurige regenboog. Hiermee verwijst de kunstenaar niet alleen naar de geloofsfunctie van de Mijnkathedraal. De regen aan kleur verzinnebeeldt ook de diversiteit en inclusiviteit, twee belangrijke eigenschappen van de gemeenschap van Beringen-Mijn.
Batchelor laat zich voor Cloisterama ook door de architectuur van de Sint-Theodarduskerk inspireren. Met zijn lichtinstallatie benadrukt hij het prachtige en indrukwekkende ontwerp van Henri Lacoste. Batchelor verwijst met dit lichtkunstwerk specifiek naar de glas-in-betonramen van de Mijnkathedraal, die na een jarenlange restauratie dit najaar in volle pracht en praal opnieuw zullen kunnen worden bewonderd. De mijnkathedraal kan dankzij Batchelor internationaal schitteren!
(foto Johan Put - foto's onderaan Gust Ischen)