Minister van economie Muylle (CD&V) zei gisteren dat de horeca als laatste terug zal opengaan na deze coronacrisis. Daarom is een maximale ondersteuning voor de sector nodig. Horeca Vlaanderen berekende dat het verlies, met twee extra weken verplichte sluiting, richting 1,8 miljard euro gaat. Dat is nu al acht keer meer dan in de nasleep van de terreuraanslagen in 2016.
Ondertussen is duidelijk dat sociale contacten op café en restaurant zeer belangrijk zijn voor de Beringenaar en ze missen hun pintje.
Verschillende horecazaken zetten nu in op afhaal, anderen gaan al terug open na aanpassingen in de zaak. Zo opent vandaag Hot-Dog Jan in Tervant terug en ook frituur De Klitsberg in Paal gaat op 10 april terug open. Zo hebben ze daar geïnvesteerd in een nieuwe website waar je online kan bestellen. Opvallend is dat er nu veel zaken investeren in een nieuwe of aangepast website en ook de aanvragen voor payconiq zijn niet bij te houden. Daar is er nu een extra wachttijd.
Om de horeca te steunen is er da
actie 'café courage'. Hiermee wil AB Inbev een duwtje in de rug geven van de cafébazen door via een site al op voorhand uw pintjes te bestellen. Ondertussen is het voor de Beringse horecamensen afwachten tot ze het fluitsignaal krijgen om terug open te gaan.
"Ik denk dat het logisch is dat horeca het laatste terug opengaat, want als we dit niet doen, zitten we 1 week na opening opnieuw met dezelfde maatregelen. Voor mij persoonlijk valt de sluiting niet zo heel zwaar aangezien ik nog thuis woon en beperkte vaste kosten heb, maar ik kan mij inbeelden dat cafébazen die thuis nog een lening hebben lopen en ook daar nog stroom en water moeten betalen het moeilijk zullen krijgen. Het enige nadeel is dat ikzelf deze maanden geen loon heb. De hinderpremie dekt gelukkig al mijn vaste kosten op café", zegt
Wim Everts van Het Bierhuis in Koersel.
"Aangezien de slachtoffers die er nu vallen met covid-19 is dit verstandigste wat ze kunnen doen.
Nu moeten we ten eerste aan onze bevolking denken. De rest is bijzaak. Met de premie's die we toe krijgen van de regering mogen we zéér blij met zijn. Er zijn veel anderen die zich moeten zien te redden in heel deze situatie", zegt
Safia Steele van café 't Labyrint in Paal.
"Als ik dit objectief bekijk, vind ik dit een logisch gevolg. De mensen zijn het beu om binnen te zitten, dus als je de horeca terug open doet pakt iedereen daar bij elkaar. Met het risico dat het virus terug verspreid wordt. Dat moet zeker vermeden worden want een 2de uitbraak met bijhorende sluiting zou nog rampzaliger zijn.Een dag gesloten betekent natuurlijk geen inkomsten en daardoor is iedere dag langer toe een zeer spijtige zaak. Want het is natuurlijk niet zo dat de pintjes die vandaag en de voorbije dagen gedronken zouden worden nadat we terug open mogen allemaal ingehaald worden", zegt Wouter Bertrands van 't Vijgeblad in Beringen.
"Ik had het voelen aankomen, twee maanden is nog optimistisch denk ik. Ik hoop het alleszins. Je valt zeker in een zwart gat, ik ben mijn tijd nu nuttig aan het besteden, met wat papierwerk en door te werken aan de organisatie. Financieel is het zeker een zware dobber en zijn er gelukkig wel wat maatregelen. De vaste kosten blijven lopen en we gaan aan onze reserves. Ik heb wel vertrouwen dat de mensen gaan terugkomen", zegt Patrick Haselaars van Remise 56 uit Koersel.
"Ik vrees dat het nog even gaat duren vooraleer we mogen terug opengaan. Dat gaat zeker al een stormloop geven. De onzekerheid is nu wel moordend, we weten niet waar we aan toe zijn. Voor de horeca gaat het toch heel moeilijk worden de komende maanden. Ik denk dat onze maatschappij flink gaat veranderen na deze crisis", besluit
Gerry Janssens van café 't Centrum in Paal.