Monumentenzorg Beringen is verontwaardigd over het besluit van de provincie Limburg om een sloopvergunning af te geven voor Kolenwasserij 1.
"De kolenwasserij van Beringen staat vandaag internationaal in de kijker. Opheffing van bescherming en sloping van delen ervan zal in Europa in elk geval niet onopgemerkt voorbij gaan, zeker niet in het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018", zegt
Stephan Put van Monumentenzorg Beringen.Daarenboven is april de in het kader van dit jaar voor het industrieel erfgoed uitgeroepen tot EYCH2018-themamaand rond mijnen en metallurgie (om te herdenken dat op 18 april 1951 het EGKS-verdrag, Europese Gemeenschap van Kolen en Staal, ondertekend werd). In dat verband vindt van 13-15 april in Beringen ook een bijeenkomst van Europese mijnbouwprojecten plaats (www.miningheritage.eu)
"Indien een vergunning gegeven wordt voor sloping van een groot deel van de kolenwasserij van Beringen zal dit Vlaanderen en de Limburgse mijnstreek met een negatief imago opzadelen. Maakt Vlaanderen zich
internationaal belachelijk, een erfgoedparia, die er in slaagt om als bijdrage tot het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed één van de 12 belangrijkste erfgoedsites in Europa te veroordelen ?
Het is aan de Vlaamse Overheid, de Provincie Limburg en de Stad Beringen om hierover te beslissen en de verantwoordelijkheid te nemen.
Daarbij herinneren we er aan dat de stad Beringen vorig jaar, op basis van een sterk gemotiveerde nota, een eerste aanvraag tot het bekomen van een slopingsvergunning weigerde, maar dat BE-Mine en LRM hiertegen beroep aantekenden bij de Provincie Limburg.
Omdat de kolenwasserij ook een beschermd monument is dient eveneens eerst (door de Vlaamse Overheid) de bescherming opgeheven te worden volgens de verplichte procedure (mét openbaar onderzoek) vooraleer ook maar aan het verlenen van een slopingsvergunning kan gedacht worden", zegt Stephan nog.