Na het gitzwarte Koolputtersbier komt er binnenkort ook een blond Koolputterbier, de
Koolputter Goud. Het is een verwijzing naar het zwarte goud, de steenkool.
Jurgen Reynders heeft naar aanleiding van de geboorte van zijn zoon Néo een blond bier gebrouwen en dat was meteen ook de geboorte van het idee voor de Koolputter Goud. Nu het feestbier op is, zal er de komende maanden in Lochristi gebrouwen worden om het bier in de lente officieel te lanceren.
Het verhaal van Jurgen begon meer dan 13 jaar geleden in het café van zijn
broer Philip. "Wij zijn begonnen met het Berings blauwbier maar dat was niet het grote succes. Daarna is tijdens de Mijnhappening het idee gegroeid om een bier te maken ter ere van de mijnwerkers", vertelt Jurgen.
"We hebben gekozen voor een zwart bier, een stout, een bier dat niet zo heel bekend meer was in België. We hebben ons eigen recept toen samen op punt gesteld", vult Philip aan.
Zowel Jurgen als Philip hebben een passie voor bier. Philip is zaakvoerder van de TODI brasserie en is gekend voor zijn liefde voor het Belgisch bier. Hij kookt graag met bier. Jurgen is de man van de technische kant, de laborant van de familie.
"Wij hebben destijds een bedrijfje opgericht voor het koolputtersbier maar we hebben daar nooit winst uitgehaald. We hebben altijd verder geïnvesteerd in de professionalisering. Het is altijd heel lokaal geweest, nu mag het ietsje groter worden. In de toekomst willen we het bier ook introduceren in de
andere mijngemeenten", vertelt Jurgen.
Het blondje van Jurgen en Philip smaakt vol met een rijk aroma van goede hop. "Het is een niet gefilterde trippel met drie mout- en hopsoorten. Het is een puur bier met weinig zoetstoffen en zonder kruiden. Het alcoholpercentage is 9,1%", besluit Jurgen.
Het bier smaakte gisteren op de start van Tournée Minerale alvast heel lekker. Ik kijk al uit naar de lancering. Fan worden van de Koolputter kan op
deze FB-pagina.
(Hans Put)