Vzw Het Vervolg en transit_LAB pleiten voor het behoud van de hele kolenwasserij. De plannen van be-MINE om een deel van de kolenwasserij aan de natuur over te laten via het project be-Nature kan niet op de sympathie rekenen van de twee organisaties. Ze hebben nu een lijvige studie gemaakt met de hoop dat be-MINE alsnog van gedachten verandert. "De aanpak van de kolenwasserij moet over een andere boeg worden gegooid", zegt
Paul Boutsen van het Vervolg.
"De kolenwasserij is de enige plaats in Limburg waar men de grootschalige en brute realiteit van de koolmijnen kan beleven. Net daarom moeten gebouw én inhoud gerespecteerd worden. De verenigingen zijn voorstander van een weldoordachte en geteste herbestemming. In de zomer van 2021 werkte Het Vervolg, samen met een werkgroep van deskundigen in ruimtelijke planning en industrieel erfgoed aan een diepgaande studie over de inhoud van de kolenwasserij. Het is belangrijk erop te wijzen dat alle installaties in de kolenwasserij zijn beschermd als monument. Er werd ook een advies opgesteld hoe dit merkwaardige erfgoed te beheren en te ontwikkelen op lange termijn. TRIAGE² was het resultaat van dat onderzoek. TRIAGE² beschrijft in detail hoe de kolenwasserij functioneerde én hoe op deze unieke plek een kenniscentrum kan ontstaan rond materialen, recyclage en grondstoffen. Er meldde zich voor dat idee reeds een buitenlandse mede-ontwikkelaar", zegt Paul Boutsen.
De visie van Het Vervolg en erfgoed – en mijnwerkersverenigingen op de kolenwasserij van Beringen is, samengevat in vier stappen.
"Laat ons dit machtige volume eindelijk opruimen en kuisen (met een sociale economie-aanpak) zodat er overzicht ontstaat. Vandaag is het verwaarloosde gebouw moeilijk te begrijpen omdat het vol ligt met oude machineonderdelen, puin en kolenstof. Bovendien draagt het gebouw de sporen van bijna 30 jaar inbraken en vandalisme.
Laat ons de inhoud van het gebouw bestuderen zodat we de waarde van dit erfgoed kunnen inschatten en beschrijven voor de toekomst.
Laat ons het gebouw benutten in een ‘tijdelijke herbestemming’ als ruimte voor events, tentoonstellingen en een leerpad erin aanleggen zodat we deze technische installatie kunnen tonen aan het publiek. De bruikbare ruimte in het volume zal groeien bij vordering van werken.
Laat ons een definitieve herbestemming uitwerken die niet alleen ‘future proof’ is maar ook bijdraagt tot de wereldwijde noodzaak aan kennisvermeerdering over grondstoffen, materialen en recyclage.
Laat ons een kenniscentrum oprichten als deel van het te herbestemmen volume . Daarnaast zou de herbestemming best totaal gekoppeld worden aan het nieuwe mijnmuseum be-MINE PIT", zegt Boutsen.
Dit vierledige advies staat uitgeschreven in de
nieuwe nota TRIAGE³ die deze week de wereld wordt ingestuurd in de hoop en verwachting dat er nu eindelijk aandacht komt van de politieke mandatarissen en er ruimte komt voor een publieke discussie over de toekomst van dit uiterst belangrijke deel van het mijnerfgoed.
"De kolenwasserij van Beringen is uniek en van wereldbelang én biedt aan Limburg de unieke kans om zich, samen met het Kolenspoor en het toekomstige be-MINE PIT (het nieuwe mijnmuseum), te positioneren als een project met grote uniciteit en uitstraling. Maar dan moet er dringend echte coördinatie op het terrein komen. Die is er vandaag niet. Er is ook geen communicatie met de verenigingen, noch met de redacteurs van de studie TRIAGE²", stelt Boutsen tot slot.