Yasin Kaymaz, Sinan Yilmaz en Zahoual Yassine zijn de uitgevers van een nieuw
moslimtijdschrift voor kinderen:
't Dadeltje. En dat is wel een unicum in Vlaanderen. Wij hadden een gesprek met Yasin en Sinan, twee islamleraars die merkten dat er weinig didactisch materiaal voor moslimkinderen voorhanden was.
Waarom dit tijdschrift?
"Wij hebben vzw 't Dadeltje opgericht om op zoek te gaan naar didactisch materiaal dat we kunnen gebruiken in het islamonderwijs in Vlaanderen en Nederland. Wij willen vernieuwde en moderne didactische materialen ontwerpen en ontwikkelen. Er is heel weinig materiaal beschikbaar dat geschikt is voor kinderen. We zagen dat onze collega's van andere levensbeschouwelijke vakken veel mooi materiaal hadden. Denk maar aan de Fakkeltjeskrant of Naomi. Voor moslimkinderen bestond dit nog niet. Wij richten ons tot de kinderen van het basisonderwijs. Het tijdschrift kan in de klas maar ook thuis gebruikt worden. Wij willen een pluralistisch tijdschrift zijn voor iedereen.
Het tijdschrift is ook in het Nederlands?
Zeker, daar was nu net nood aan. Wij geven les in het Nederlands en het is dus logisch dat het tijdschrift in het Nederlands is gemaakt. Wij vinden de kennis van de taal cruciaal. Wij willen de kinderen meer aansporen tot het lezen in het Nederlands. Dat is zeer belangrijk voor hun ontwikkeling.
Welke thema's behandelen jullie?
We hebben verschillende rubrieken zoals het leven van de profeet Mohammed, een cultuurrubriek waarbij we een land in de kijker zetten. Deze maand is dat Indonesië. Ook hebben we aandacht voor andere godsdiensten zoals het Christendom of het Hindoeïsme. We willen rescpect aanleren voor andere godsdiensten. Er is ook een rubriek wetenschappen. En deze editie is er nog een interview met Juf Hatice uit Beringen.
Een tijdschrift uitgeven kost geld. Hoe regelen jullie dat?
Wij hebben een vzw hier in Beringen. Tot nu hebben we alles zelf betaald maar we gaan op zoek naar sponsors en abonnnees. Het tijdschrift is nu alleen digitaal beschikbaar maar we willen wel ook een papieren versie maken.
Meer info via deze link.