In de aanloop naar de Dag van de Trage Weg, die dit weekend plaatsvindt, heeft stad Beringen vandaag nieuwe naambordjes onthuld als onderdeel van het Trage Wegen-project. Deze trage wegen zijn meestal onverharde of autoluwe paden waarmee fietsers en/of voetgangers veilige en vaak groene doorsteken krijgen in onze stad. In totaal worden er nu alvast 9 paden benoemd en voorzien van borden, maar er zijn nog meer paden in Beringen die in de toekomst een naam zullen krijgen. Met de officiële inhuldiging van het naambordje langs het charmante Nieuwstadstraatje, of in de volksmond 'de pettekes' – een steegje aan de Collegestraat langs het stadhuis – is alvast het startschot gegeven.
"Trage wegen bieden een veilige en rustige manier om zich door Beringen te verplaatsen", zegt schepen van Mobiliteit Jean Vanhees. "Deze paden maken wandelen en fietsen aantrekkelijker en vormen een belangrijk alternatief voor de drukkere wegen. Door ze van duidelijke borden te voorzien, zullen ze nog beter gebruikt worden."
De borden, zoals die vandaag zijn geïnstalleerd bij het Nieuwstadstraatje, maken het eenvoudiger voor bewoners en bezoekers om hun weg te vinden door het groene netwerk van paden.
Erfgoed en geschiedenis komen tot leven
Schepen van Erfgoed An Moons benadrukt de culturele waarde van het benoemen van trage wegen: "De trage wegen van Beringen vertellen ons veel over het verleden van onze stad", vertelt Moons. "Door ze een naam te geven, brengen we dit erfgoed opnieuw tot leven. Deze borden dragen bij aan de identiteit en geschiedenis van Beringen, en ze geven inwoners de kans om die geschiedenis letterlijk te bewandelen."
Met namen als Klitsbergvoetpad, Motdijck en Kerkvoetweg worden oude verhalen en historische verbindingen opnieuw zichtbaar in het landschap. Daar waar er een verschil is tussen de hedendaagse naam en de historische/volkskundige naam wordt de oorspronkelijke naam in het klein en cursief op het naambord vermeld, zoals bijvoorbeeld hier ‘de pettekes’ bij het Nieuwstadstraatje.
Met de hulp van de inwoners
De namen van de wegen zijn tot stand gekomen na historisch onderzoek. Maar alles begon al enige tijd terug, door het in kaart brengen van alle trage wegen op het Beringse grondgebied.. Schepen van Recreatie en Participatiebeleid Jessie De Weyer is erg fier op het harde werk dat geleverd werd door vele vrijwilligers
"Dankzij de input van vele bewoners hebben we nu een zeer goed overzicht van de staat van maar liefst 410 kilometer trage wegen", zegt De Weyer. “DIt weekend nodigen we iedereen dan ook graag uit om de trage wegen te verkennen en zelf te ervaren hoe mooi en belangrijk ze zijn voor Beringen."
Aan de volgende paden zijn al nieuwe borden geplaatst:
Nieuwstadstraatje of in de volksmond ‘de pettekes’: steegje aan Collegestraat langs stadhuis
Klitsbergvoetpad: voet- en bospad tussen Klitsbergstraat/ Klitsbergwijk (via dienstencentrum) en domein/ bosgebied Klitsberg.
’t Gengske: doorsteek Heldenlaan – Kapelstraat (Paal)
Motdijck: veld- en bosweg tussen Motstraat en Sint-Petrusstraat
Kerkvoetweg: pad aan Burgemeester Heymansplein
Stalse kerkpad of in de volksmond ‘den stalssen mespat’: veldweg tussen Guido Gezellestraat x Neerstraat (Stal) en Vurtense Schansstraat (Koersel) over de Zwarte Beek, Oude Beek en Winterbeek
Kerkpad: doorsteek Kerkplein – COR
Hogekantweg: pad door het binnengebied Kroonstraat
Hogekantveldweg: pad door het binnengebied Hogekantweg – Boskantstraat