Over 4 jaar is er geen ruimte meer om te ondernemen in Limburg, dat
blijkt een een analyse van Voka – KvK Limburg 2025. Het actief aanbod
van bedrijventerreinen neemt pijlsnel af in onze provincie. In Limburg
zijn er op dit moment nog maar 299,88 hectare bedrijventerreinen
beschikbaar. Dat is een daling van 9% ten opzichte van het voorgaande
jaar. Dit bevestigt ook de zorgwekkende trend van de afgelopen jaren: in
2023 was er nog 412 hectare beschikbaar en in 2022 zelfs 525 hectare.
Qua
beschikbare ruimte is Lommel koploper. Beringen staat na Oudsbergen op 3
met nog 36ha beschikbare bedrijfsruimte. In 19 Limburgse gemeenten is
er geen actieve ruimte meer aanwezig.
“56% van al het actief aanbod bedrijventerreinen in Vlaanderen ligt in Limburg. Er is dus nog ruimtepotentieel in onze provincie, maar aantal hectare daalt zienderogen. Daarom moet de Vlaamse regering dringend maatregelen nemen om het aantal actieve bedrijfsruimte te laten toenemen”, zeggen Johann Leten en Jonas De Raeve, gedelegeerd bestuurder en directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg.
De cijfers van VLAIO over het aantal hectare bedrijventerrein dat actief wordt aangeboden gaat specifiek over het aantal hectare onbebouwd bedrijventerrein dat beschikbaar is en snel in gebruik kan worden genomen.
Voor het jaar 2025 bedraagt het totaal beschikbare bedrijventerrein in Limburg 299,88 hectare. Dit betekent een verdere afname van 27,82 hectare ten opzichte van het voorgaande jaar, wat neerkomt op een daling van 9%.
Opvallend is dat Limburg de enige regio is waar nog percelen groter dan 20 hectare te vinden zijn. Ook is Limburg de enige provincie waar meer dan de helft van de actieve percelen groter zijn dan 5 hectare. “Dit is een troef voor grote investeringsprojecten, aangezien in andere Vlaamse regio’s het beschikbare aanbod voornamelijk uit kleinere en middelgrote terreinen bestaat”, vertelt De Raeve.
Oproep tot actie
Er mag dan nog wel potentieel zijn, aan het huidige tempo dreigt ook in Limburg binnen enkele jaren een tekort aan bedrijventerreinen. Bovendien zijn er binnen het huidige aanbod vaak bijkomende beperkingen, zoals specifieke voorwaarden of huur- en koopopties. Voka – KvK Limburg roept daarom beleidsmakers op om snel maatregelen te nemen om het actieve aanbod te verhogen.
“Om het belang van voldoende ruimte voor ondernemerschap en investeringen te onderstrepen, zal Voka – KvK Limburg in mei een uitgebreide behoeftestudie en beleidsnota publiceren. Deze paper zal aanbevelingen bevatten om te garanderen dat er ook in de toekomst voldoende bedrijventerreinen beschikbaar blijven”, besluit Jonas De Raeve.