Pelgrimstochten en vooral die naar
Santiago de Compostella zijn populair. Zo stapt
Christophe Swinnen uit Beringen momenteel richting het Spaanse bedevaartsoord. Hij vertrok op 10 maart voor een tocht van 2442km en is meer dan halfweg. Met 1530km achter de kiezen had hij gisteren een rustdag, ideaal om ons een verslag je brengen.
“De mooiste ervaringen zijn toch wel de geweldige ontvangsten in de Gites, de Chambre d'hôtes, de pastorale opvang bij gezinnen, stadsherbergen, bijna overal op handen gedragen. Ik ben ook verschillende keren binnen geroepen bij de mensen om een tas koffie te komen drinken. De fantastische natuur en de dorpjes waar je door wandelt zijn zo mooi. De contacten die je hebt met de andere Pelgrims en dan vooral ’s avonds zijn memorabel. Tijdens de dag stap ik meestal alleen omdat de afstand en de snelheid voor iedereen verschillend is. Tot nu toch want in Spanje zal dit waarschijnlijk veranderen.
Dan zijn er dagelijks enkele honderden pelgrims die starten. Het lijkt natuurlijk allemaal en rozengeur en maneschijn, maar dat is het niet altijd, vooral rond de grotere steden heb ik ook veel armoede en verval gezien, ik heb er bewust niet veel over verteld in mijn blog en al zeker geen foto's van gemaakt, het is iets wat we bij ons tegenkomen.
Wat vooral een aandachtspunt was na enkele weken: zorgen dat je wat voorraad eten bij hebt wan er zijn dorpen bij waar niets is en op zondag en maandag is bijna alles gesloten. Ik heb af en toe van dorp naar dorp gelopen over een afstand van 20km waar helemaal niets was. Mijn tent heb ik ondertussen terug gestuurd, het weer is er niet naar, de ondergrond is verzadigd. En het is me tot nog toe altijd gelukt om een slaapplek te vinden, soms wel etappes van 40 km moeten doen dus dat was keuzes maken tussen 20 of 40 km. De bewegwijzering is goed, vooral buiten de steden. In de steden is het soms wat moeilijker om te vinden , maar met de GPS geen probleem”, vertelt Christophe.
Mensen die een gelijkaardige tocht plannen kunnen terecht bij het Het Vlaams Compostelagenootschap.
Dat heeft vorige week haar compleet vernieuwde pelgrimsroute Via Monastica voorgesteld. De pelgrims die door ons land op weg zijn naar het Spaanse Santiago de Compostela, hebben er nu een wandelveilige en boeiende pelgrimsroute bij. De pelgrimsweg vult een onmisbare link in tussen de Nederlandse en de Franse Compostelawegen.
Hugo Frederix, verantwoordelijke voor de Werkgroep Pelgrimspaden bij het Vlaams Compostelagenootschap, vertelt:
“De Via Monastica ontleent haar naam aan de monastieke plaatsen langs de pelgrimsweg, zoals de norbertijnenabdijen van Postel, Tongerlo, Averbode en Leffe. Bovendien ligt de voormalige abdij van Floreffe op enkele kilometers van de pelgrimsweg en was ook het kasteel van Hélécine ooit een norbertijnenabdij. Ook in Boneffe was er vroeger een abdij. De Via Monastica is misschien wel onze mooiste pelgrimsweg. Je loopt volop door natuurgebieden en landelijke omgeving, afgewisseld met monastieke plekken die een rijke geschiedenis en rust uitademen. De dorpen waar je doorloopt, zijn aangenaam. De steden Diest, Tienen, Zoutleeuw, Namen en Dinant erg gezellige plaatsen”, geeft Frederix aan.
In 2023 haalden 446.035 pelgrims Santiago een ‘compostela’, een bewijs van aankomst, af. Daarvan waren er 5.886 Nederlanders en 2.981 Belgen. Een deel van hen maakte dankbaar gebruik van het Via-pelgrimswegennetwerk.
“Onze vrijwilligersorganisatie bestaat al 40 jaar en telt 3000 gezinnen als lid, bijna 4300 individuele leden”, zegt Hugo Frederix.
“Onze belangrijkste opdracht is om de individuele kandidaat-pelgrim te helpen om de pelgrimstocht naar Compostela aan te kunnen vatten. Wij zorgen ervoor dat je een kwalitatief betere tocht kan maken. Daarom staat het ook zo in ons logo: Voor een betere tocht. Op onze website vindt de kandidaat-pelgrim meteen uitgebreide informatie over de voorbereiding van de tocht en de mogelijke pelgrimswegen naar Compostela. Elk jaar organiseren we vijf infodagen, telkens in een andere Vlaamse provincie. En elke zaterdag kan je naar ons infopunt in Mechelen komen. Daar beantwoorden vrijwilligers op basis van hun eigen pelgrimservaring al je vragen over je tochtplannen”, vertelt Hugo tot slot.
Vandaag start Christophe aan zijn laatste 800km, meteen ook de start van de tocht over de Pyreneeën.
Christophe doet deze tocht ten voordele van G-Sport Vlaanderen. Tot nu toe is er al 6000 euro ingezameld.
Je kan nog altijd steunen via een overschrijving op rekening van G-Sport Vlaanderen.
BE74 0682 3627 0607.
Mededeling voor wie niet anoniem wenst te blijven: Santiago
Mededeling voor wie anoniem wenst te blijven: Santiago Anoniem.
Vanaf 40euro is een fiscaal attest mogelijk. (Hans Put)