Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters had De Lijn gevraagd zo snel als mogelijk een plan van aanpak uit te werken voor de meest precaire ritten in verband met het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs. “Het plan omvat 32 extra ritten en er kan geschoven worden met andere ritten zodat er een betere verdeling komt. Hierdoor voorzien we een oplossing voor leerlingen die meer dan 3 uur per rit op de bus zitten en voor leerlingen die op dit moment geen vervoer hebben", zegt de minister.
Concreet gaat het om 5 extra ritten in Limburg, 4 extra ritten in Antwerpen, 14 extra ritten in Oost-Vlaanderen, 6 extra ritten in West-Vlaanderen en 3 extra ritten in Vlaams-Brabant.
Voor Beringen is er niets veranderd.
"De situatie blijft even schrijnend dan bij de start van het nieuwe schooljaar. Er is geen communicatie naar de scholen, waar er niets ondernomen wordt, gebeurd. 5 extra ritten in Limburg... peanuts als je bedenkt dat er 19 scholen voor buitengewone basisonderwijs in Limburg zijn", reageert
Carine Theunis, coördinerend directeur van scholengemeenschap PIT.
Voor een duurzame, lange oplossing op termijn te voorzien, roept minister Peeters wel nog een werkgroep samen met de betrokken departementen (Welzijn, Binnenlands Bestuur, Digitaal Vlaanderen, Onderwijs en MOW) en de kabinetten van de ministers van Binnenlands Bestuur, Mobiliteit, Onderwijs en Welzijn.