Tijs Lemmens (Team Voluit) deed een voorstel tot beslissing
rond de aanleg van een oversteekplaats aan de scouts van Tervant.
Op de gemeenteraad
vorig jaar in oktober werd gesteld om een oversteekplaats aan te leggen.
Maar die is er tot op heden nog niet.
Schepen Stijn Truyens (CD&V) gaf een zeer lange uitleg over de mogelijkheden.
"Het CBS heeft met voortschrijdend inzicht, na beslissing
gemeenteraad, beslist dat er geen eenvoudige oversteekplaats met
verlaging snelheid en puntverlichting aangebracht zal worden op de
Beverlosesteenweg, maar dat er een bredere herinrichting bekeken dient
te worden. Dit zal nog opgenomen worden naar de meerjarenplannen en
budgetten".
Dit is nog de volledig uitleg:
De dienst WPR heeft de vraag i.v.m. het aanleggen van een oversteekplaats i.f.v. de scouts onderzocht. Voorstel dat naar voren geschoven werd is een beveiligde oversteekplaats met middengeleider zodat voetgangers en fietsers de straat in 2 tijden kunnen oversteken en dit alles binnen het beschikbare openbaar domein.
Bij de inpassing van deze voorgestelde oplossing dient er met verschillende punten rekening gehouden te worden zoals inritten, locatie van de oversteekplaats, lijnbussen, vrachtverkeer, aanwezig te smal fietspad, de afwezigheid van een voetpad, doorgaand fietsverkeer, uitzonderlijk transport,…
Aangezien een functionele lijn van De Lijn gebruik maakt van de Beverlosesteenweg werd De Lijn betrokken in dit proces. Uit het advies van De Lijn kwam naar voren dat de bochtstralen niet hanteerbaar waren voor de lijnbussen waardoor de beveiligde oversteekplaats niet meer in het openbaar domein ingepast kon worden. Bijkomend bleek de inpassing van de inritten van de woningen ook niet haalbaar waardoor de bewoners een grote hinder zouden ondervinden van een middengeleider.
Eveneens werd er een PSG (Projectstuurgroep) georganiseerd waarbij de voorstellen voorgelegd werden. De conclusie van de PSG was: een beveiligde oversteekplaats met een middengeleider is geen evidente optie o.w.v. bovenstaande redenen. Het is zeker niet wenselijk om op de Beverlosesteenweg een eenvoudige oversteekplaats te markeren aangezien dit een doorgangs- en verbindingsweg betreft waar de toegelaten snelheid 70km/u is. Het verlagen van de snelheid van 70km/u naar 50km/u op een doorgangs- en verbindingsweg voor de aanleg van een oversteekplaats zonder andere maatregelen is niet aangewezen. Dit is een harde randvoorwaarde in het vademecum voetgangersvoorzieningen.
Voetgangersongevallen buiten de bebouwde kom zijn ernstiger (30% van dodelijke voetgangersongevallen). Jongeren tussen 12 en 17 jaar zijn extra kwetsbaar wat zeker extra risico’s met zich meebrengt. Het simpelweg verlagen van de snelheid t.h.v. een dergelijke oversteekplaats garandeert niet dat men zich daar ook daadwerkelijk aan zal houden, wat de situatie zeer gevaarlijk maakt. We weten dat dit op meerdere locaties in Beringen al het geval is. In een snelheidsregime van 70km/u ligt de stopafstand eveneens hoger dan in een 50km/u gebied. Eveneens bestaat de kans dat als er iemand stopt aan het zebrapad een achterliggend voertuig het gestopte voertuig voorbij kan rijden en zo de overstekende voetganger kan aanrijden.
Studies VIAS:
Uit de studie van VIAS inzake de verkeersveiligheid van voetgangers in Vlaanderen (2014) blijkt volgende:
• 70% van de voetgangersongevallen gebeurt op doorlopende wegsegmenten
• Voetganger ligt zelf aan de basis van ongeval
o In 50% van de ongevallen gaat het om fouten in het kijkgedrag
• Hogere snelheid verhoogt het risico op fouten en botsingen
o Hogere snelheid = ernstigere gevolgen
o Risico op overlijden: 2% bij 30 km/u, 8% bij 50 km/u, 50% bij 75 km/u
Eveneens blijkt uit een meting van VIAS i.v.m. de afleiding bij voetgangers en fietsers (2022) dat
o Jongere voetgangers vaker oortjes dragen (18,6% van 12 tot 17 jaar)
o Jongere voetgangers vaker hun gsm gebruiken op een kruispunt (12,8% van 12 tot 17 jaar)
Ook dient de juiste locatie gekozen te worden voor een veilige oversteekplaats en het kruipunt Beverlosesteenweg x Piloonstraat is geen geschikte locatie aangezien dit vlak na een scherpe bocht gelegen is en de fietsers en voetgangers zich op deze manier tussen het gemotoriseerd verkeer dienen te begeven terwijl er een klein stukje verder een trage verbinding aangelegd werd die eveneens aantakt op de Beverlosesteenweg en dit op een recht gedeelte van de rijweg.
Eveneens werd reeds voorgesteld aan de Scoutsleiding om te werken met gemachtigd opzichters. Dit is een eenvoudige oplossing die op korte termijn ingevoerd kan worden. De scouts dienen hiervoor hun verantwoordelijkheid op te nemen, maar wensen hier niet op in te gaan. Zowel scoutsleiding als ouders, grootouders, vrijwilligers,… kunnen gemachtigd opzichter worden en dus helpen bij het oversteken van hun en andere kinderen. Aangezien de opleiding voor gemachtigd opzichter dit jaar reeds opgestart werd door de provincie Limburg kan men steeds hulp inroepen van reeds gemachtigde opzichters. Eveneens hebben de ouders zelf ook een bepaalde verantwoordelijkheid in het aanleren van de verkeersveiligheid aan hun kinderen.
Ook is er voor de fietsers naar Paal de mogelijkheid om gebruik te maken van de achterliggende straten en zo om een veilige manier naar Paal te fietsen. T.h.v. de rotonde Beverlosesteenweg x Katermeerstraat kan men dan op een veiligere manier de Beverlosesteenweg oversteken.
De stad streeft ernaar om een veilige situatie te creëren voor de overstekende voetgangers en fietsers. Hierbij dient gestreefd te worden naar het beveiligen/verbeteren van de onveilige situatie en deze situatie zeker niet nog onveiliger te maken. Daarom heeft het CBS met voortschrijdend inzicht, na beslissing gemeenteraad, beslist dat er geen eenvoudige oversteekplaats met verlaging snelheid en puntverlichting aangebracht zal worden op de Beverlosesteenweg, maar dat er een bredere herinrichting bekeken dient te worden. Dit zal nog opgenomen worden naar de meerjarenplannen en budgetten.