Voor de lokale politici is het besluit van minister Bourgeois om de bescherming van kolenwasserij 1 en 3 op te heffen een vergiftigd kerstcadeau.
An Moons (VOLUIT) wordt straks schepen van Erfgoed en is als lid van Monumentenzorg Beringen fel begaan met het Beringse erfgoed. Zij krijgt meteen al een zwaar dossier op haar bureau. "Ik betreur de beslissing van de minister-president om, tegen het advies van de Vlaamse Commissie voor Onroerend Erfgoed in, de bescherming van kolenwasserij 1 en 3 op te heffen en hierdoor de deur open te zetten voor sloop. Het is belangrijk om nu eerst grondig inzage te krijgen in het dossier, de motivatie en de te volgen procedure. We zullen dit met de nieuwe bestuursploeg, de provincie en be-MINE/LRM ook bespreken. Ook de erfgoedsector moet hierbij betrokken worden. Vorige maand deden we vanuit VOLUIT nog een oproep om de krachten op Europees niveau te bundelen met oog op een (financieel) haalbaar herbestemmingsproject voor de kolenwasserij. Dit met de ambitie om vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid dit waardevol en uniek mijnerfgoed weer als een voorbeeld in Europa op de kaart zetten. Dit moet de doelstelling blijven. De fundamentele vraag is waar we op langere termijn naartoe willen met onze mijnsite? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de site onderscheidend blijft en haar monumentale karakter kan behouden? Hoe verzekeren we dat er een representatief beeld van één Limburgse steenkoolmijn behouden wordt, zoals destijds in 1994 met de bescherming de bedoeling was?", zegt Moons in een eerste reactie.
Voor Meral Özcan (Groen) is het als mijnwerkerdochter duidelijk: het is gemeenschappelijk erfgoed dat moet gekoesterd worden.
"We betreuren dat de bescherming wordt opgeheven, omdat in het verleden uitdrukkelijk het engagement gemaakt is om de mijnsite van Beringen zo volledig mogelijk te bewaren. Voor veel Beringenaren heeft de kolenwasserij nog steeds een grote waarde, als herinnering aan het verleden. Dit hebben wij ook tijdens de verkiezingscampagne kunnen waarnemen. De handtekeningen van de petitie voor het behoud van de kolenwasserij gaven een duidelijk signaal om de kolenwasserij intact te laten. Volgens de procedure moet er nu ook een openbaar onderzoek gestart worden waarbij burgers en stad zich moeten kunnen uitspreken. Dit is een unieke kans voor het nieuwe stadsbestuur om rekening te houden met de mening en de gevoeligheden van de Beringse burger. Eveneens een belangrijke taak van het nieuwe bestuur om het behoud van de kolenwasserij nu bij hogere overheden te verdedigen. Groen Beringen is alvast bereid om constructief samen te werken en zo ons waardevol erfgoed in Beringen te behouden", zegt Meral Özcan.
Werner Janssen (N-VA) reageert als partijgenoot van Bourgeois genuanceerd. "De opheffing van de bescherming van kolenwasserij 1 en 3 staat los van de sloopvergunning die werd aangevraagd. In Beringen zijn er zowel voorstanders als tegenstanders van de declassering en eventuele sloop en zijn er heel wat meningen over wat er moet gebeuren. Voor ons blijft de toekomst van dit project op nr 1 staan. Er werd reeds voor meer dan 15 miljoen euro uitgegeven dankzij Geert Bourgeois aan de bescherming van het mijnpatrimonium in Beringen. Dat is men blijkbaar wel vergeten. De restauraties of verbouwingen die men nog wil doen moeten een meerwaarde zijn voor de site. Samen met de nieuwe bestuursploeg en LRM willen wij ons inzetten voor een oplossing. De uiteindelijke prachtige monumentale omvang en uitzicht van de mijnsite moet daarin best behouden blijven. Hoe de binnenzijde van het project eruit zal zien en welke bruikbare herinvulling er kan aan gegeven worden zullen verder in het traject bepaalt worden", zegt Werner Janssen.