De
plannen voor het behoud van kolenwasserij 1 en 3 lokken veel bewondering uit maar ook veel vragen. De
Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie bijvoorbeeld bekijkt de plannen onder de naam be-Nature met argusogen maar wel met een open blik. "Beringen-Mijn staat vandaag op een belangrijk keerpunt, waarbij iedereen de handen in mekaar moet slaan: de verschillende overheden (de Vlaamse overheid, provincie, gemeente), openbare instellingen en privébedrijven, erfgoedverenigingen, maatschappelijke organisaties, en ook de individuele burger, bewoners van de cités, ex-mijnwerkers en anderen. Samen kunnen we in Beringen een project realiseren dat excelleert. De ideeën en voorstellen liggen ter tafel en moeten nu uitgetest worden op hun effecten en haalbaarheid, niet alleen voor vandaag en morgen, maar voor lange tijd. Behoud van erfgoed is er niet alleen voor deze generatie, maar voor alle generaties. De toekomst moet uitwijzen welke optie de juiste is – vandaag is er een dynamiek met nog veel vragen. Bouwkundig erfgoed is een niet-hernieuwbare grondstof. Wat afgebroken of verwijderd wordt zijn we voor altijd kwijt. Het zoeken naar een nieuwe toekomst is een creatief proces, dat uitgaat van respect voor wat we hebben, dat maximale reversibiliteit nastreeft. Een bestemming in dit geval liefst gerelateerd aan het verhaal van de kolenwasserij en het leven en werken in en rond de mijn, maar ook nuttig, duurzaam en creatief. De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw wil hieraan verder haar medewerking verlenen", zegt
Adriaan Linters.
"Met een juiste aanpak kan de kolenwasserij van Beringen uitgroeien tot een toon-project in Europa - samen met de volledige mijnsite en in relatie tot het Limburgse mijnlandschap, van Beringen tot Eisden", stelt Linters nog.
De plannen zijn te bekijken op de expo Triage in Kolenwasserij 4. De tentoonstelling loopt tot en met 10 oktober 2021, elke dag van 14 tot 18 uur.