Gisteren ging officieel het
strategisch project Kolenspoor van start met een kickoff-evenement in Maasmechelen. De start van het strategisch project omvat ook de aanstelling van een coördinator die gedurende drie jaar zal zorgen voor samenwerking van en afstemming tussen de talrijke actoren.
“Het Kolenspoor is een strategisch project en een voorbeeld van bovenlokale en interdisciplinaire samenwerking. De provincie Limburg, zeven Limburgse steden en gemeenten en de Vlaamse Overheid werken samen aan deze ruimtelijke drager,”
vertelt Inge Moors, gedeputeerde voor Ruimtelijke Ordening.
In 2015 werd het Kolenspoor geselecteerd als strategisch project waarmee het van de Vlaamse Overheid een subsidie voor loon- en werkingskosten van een professionele projectcoördinatie ontvangt. De provincie Limburg heeft samen met de stad Genk en de andere kolenspoorgemeenten (As,
Beringen, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen en Zonhoven) het Kolenspoor voorgedragen als strategisch project en financieren 75 000 euro, waarvan de provincie 50% op zich neemt.
Het doel is een duidelijke overleg- en organisatiestructuur op te zetten die de samenwerking en afstemming van de talrijke actoren stimuleert. Zo kunnen realisatiegerichte trajecten afgelegd worden binnen één geïntegreerde totaalvisie.
Gedeputeerde Moors: “Een 70km lange verbinding van
Beringen tot Maasmechelen is een belangrijke connector van het verleden, heden en de toekomst. Er worden oude economische verbindingen via dit strategisch project omgezet naar nieuwe economische, ruimtelijke en recreatieve ontwikkelingen.”
Tijdens workshops op de kickoff werden deze ambities op bestaande projecten getest en werd gezocht naar
nieuwe projecten, potenties en samenwerkingen. Doel hierbij is voeling te krijgen met wat de condities voor een geslaagde samenwerking kunnen zijn en om samen te werken aan de concrete verbeelding van ‘transitie-projecten’.
Deze kickoff is de eerste stap in een ambitieuze samenwerking rond een beloftevolle toekomst voor de ex-mijngemeenten.