Wandelaars aan het Koersels Kapelleke merkten een aantal eiken op die met een
kettingzaag werden bewerkt.
Ze dachten hierbij aan vandalisme (zoals eerder dit jaar in het Oost-Vlaamse Maarkedal) en maakten melding bij Natuurpunt.
"Het betreft hier geen natuurvandalisme maar wel een onderbouwde beheersmaatregel in een poging de biodiversiteit van de vallei te behouden", zegt
Hans Van den Bossche van Natuurpunt Beringen. Het gaat om Amerikaanse eiken die
langzaam uit de natuur moeten verdwijnen omdat ze de inheemse soorten bedreigen.
"Amerikaanse eiken worden verwijderd omdat de soort veel sneller groeit dan onze inlandse eiken en hierdoor onze inlandse bomen verdringt. Amerikaanse eiken hebben een brede dichte kroon waardoor ze weinig ondergroei toelaten. Bovendien produceren de wortels en bladeren van de Amerikaanse eik schadelijke chemische stoffen die de groei van grassen en varens onderdrukken. Het blad breekt zeer moeilijk af waardoor de bodem verzuurt. Ook leven er veel minder insectensoorten op de Amerikaanse eik in vergelijking met de inlandse eik. Door al deze factoren heeft de Amerikaanse eik een negatieve invloed op de diversiteit. De soort zorgt met andere woorden voor biologische verarming van onze inheemse bossen", zegt Natuurpunt.
Door deze zo te zagen en niet te vellen, krijgt de kruin geen sap meer en sterft de boom heel langzaam. Als dood hout blijft hij dan nog nuttig voor insecten.