Gisteren werd de jaarlijkse ontbijtvergadering georganiseerd in het Spectrumcollege Campus Beringen. Dit is een groot netwerkevent waarin het Spectrumcollege de contacten onderhoudt met tal van partners. Directeur Erik Vranken: “We hebben veel samenwerkingsverbanden met externe partners. Dit gaat van hogescholen, diensten van de Stad zoals politie en brandweer, de pedagogische begeleiding, de VDAB, enz. Die brengen we vandaag samen. Het grootste deel van de 100 deelnemers zijn partners uit het bedrijfsleven.”
Adjunct TAC Tom Vranken legt verder uit: “Het is een feestelijk moment waarbij we onze partners in de watten leggen met een lekker ontbijt. We vertellen ook inhoudelijk een sterk verhaal. Een school is zoveel meer dan een plaats waar les gegeven wordt of waar de leerlingen oefenen in praktijklokalen. We hebben projecten die aansluiten bij trends in de industrie en in de samenleving. We lopen hiermee een stuk mee voorop in de maatschappelijke evoluties. We geven onze partners graag dit bredere plaatje mee en tonen graag de dynamiek die er bij ons leeft.”
TAC Guido Coninckx: “Veel van onze samenwerking met externen is ad hoc. We werken dan samen aan een specifiek project, we regelen stages of werkplekken voor leerlingen of we bespreken een schenking die een bedrijf wil doen aan ons. Al pakweg 20 jaar merken we dat er nood is om daar een extra moment aan toe te voegen. Dan kunnen we het hebben over onze visie en wat er bij ons loopt in de achtergrond. Waar mogelijk laten we ook onze leerlingen hierbij aan het woord. Die zijn misschien minder vlot in het geven van een presentatie voor een grote groep, maar hoe sterk is het, als onze jongeren zelf concreet kunnen toelichten waar ze mee bezig zijn!”
Op de vergadering werden vier projecten toegelicht:
1. Lean op de werkplek.
Lean Manufacturing is een niet weg te denken trend in het bedrijfsleven. Er is een project gestart vanuit de UCLL en de PXL om te bekijken hoe dit doorgetrokken kan worden naar het onderwijs. Waar en hoe kunnen we het “lean” denken toepassen in het onderwijs en bij het werkplekleren? Dit project, waaraan het Spectrumcollege meewerkt, werd op de ontbijtvergadering voorgesteld.
2. Clean cup i.s.m. RTC, Bospop en Elvetech: reiniging van herbruikbare festivalbekers
Hiermee neemt het Spectrumcollege een uitdaging op voor het ecologisch werken op festivals. "We bekijken hoe we een machine kunnen bouwen om herbruikbare festivalbekers ter plaatse te reinigen. Als we een oplossing vinden die kwalitatief, energiezuinig en kosten-efficiënt is, bieden we belangrijke ondersteuning bij een uitdaging waarvoor festivals zich geplaatst weten. Herbruikbare bekers zijn niet meer weg te denken en zelfs verplicht door de overheid. Maar in de praktijk is het niet zo eenvoudig om die te gebruiken en vooral instant te reinigen. Als we dat ter plaatse kunnen doen, in plaats van te vervoeren naar een externe reinigingsinstallatie, dan zetten we een definitieve stap naar het wegwerken van de afvalstroom".
TAC Guido Coninckx: “Dit wordt een uitdagende oefening, waarvan we nog niet zeker weten hoe ver we zullen geraken. Maar precies als we onszelf en onze leerlingen voor een uitdaging plaatsen, komen er vaak mooie resultaten. Er is alleszins interesse vanuit heel wat partners. Het project wordt ondersteund door RTC Limburg, door het festival Bospop uit het Nederlandse Weert en door Elvetech, een bedrijf in elektrische installatietechnieken en domotica.”
Adjunct TAC Tom Vranken: “Jeroen Veestraeten en Xavier Bastijns, twee jongens van elektromechanische technieken, zullen het project hier samen met hun leraar Remco Wolter opnemen. Ze zullen contacten leggen met andere studierichtingen die een bijdrage kunnen leveren aan dit project: de lasafdeling, het CNC-frezen en de elektrotechniekers voor het elektrische gedeelte. Het Spectrumcollege zal ook heel wat contacten hebben met externe bedrijven: zowel machinebouwers als leveranciers van componenten willen meedenken en het project concreet ondersteunen door bijvoorbeeld materialen en onderdelen ter beschikking te stellen. We mikken op het einde van het schooljaar voor het afsluiten van de concept- en prototype ontwikkeling.”
3. HTECH skills challenge
Twee leerlingen van het Spectrumcollege, Zion Vanschooren en Jarne Rutten, scoorden hoog op een CNC-wedstrijd in Portugal. Deze jongens lichtten persoonlijk toe hoe ze omgingen met de stress: een complex werkstuk uit metaal frezen op vier uur tijd. Ook hun leraar Jaak Nouwen lichtte toe hoe het eraan toe ging in deze wedstrijd.
4. Integratie OV4 in de Campus van het Spectrumcollege.
VIBO, de school voor buitengewoon onderwijs, is gestart met de constructie van een nieuw gebouw op de campus van het Spectrumcollege in de Koolmijnlaan. Het gebouw komt er dus niet op de VIBO-campus in de Mijnschoolstraat. Dat is bewust. Reeds nu volgen een aantal leerlingen van Opleidingsvorm 4 les op de Campus van het Spectrumcollege. Het gaat om normaal begaafde leerlingen die extra
ondersteuning nodig hebben. Ze krijgen les samen met de andere leerlingen van het Spectrumcollege, en apart waar nodig. Dit inclusieve onderwijs zal vanaf september 2025 een nieuwe impuls krijgen voor de richtingen zorg & welzijn, restaurant & keuken en grootkeuken & catering, en dit dankzij het nieuwe gebouw. (zie hoger) Foto's Martine Theunis. Meer foto's nog op onze Facebookpagina.