Groen Beringen berekende dat er in Beringen meer dan 80ha bos is verdwenen tussen 2014 en 2020.
"De cijfers zijn zorgwekkend. Dat is goed voor ongeveer 120 voetbalvelden aan bos die op zeven jaar tijd verdwenen in onze stad. In heel Vlaanderen is Beringen hiermee de derde grootste ontbosser. De tijd tussen 2014 en 2020 strekt zich uit over twee bestuursperiodes. Maar ook wanneer enkel gekeken wordt naar de verantwoordelijkheden van het huidig schepencollege (de jaren 2019 en 2020), zien we een gelijkaardig beeld. In deze twee jaren werd namelijk bijna 20 hectare ontbost, eveneens goed voor een derde plaats op het lijstje van grootste ontbossers van Vlaanderen", zegt
Kobe Snyers, fractieleider Groen.
Een gevoel dat al langer ook bij veel inwoners leeft. Zo krijgt Natuurpunt op sociale media bijvoorbeeld veel kritiek voor hun ontbossingsprojecten om heide of veen terug te herstellen.
De druk op weides en landbouwgrond is daarnaast ook zeer hoog.
"De oorsprong van de cijfers is het advies op bosuitbreidingsdecreet vorige zomer. Vlaanderen wil de taakstelling inzake bosuitbreiding naar de lokale overheid overhevelen nadat ze er zelf niet in slagen dit naar behoren uit te voeren. Als lokale overheid ben je daar echter niet voor uitgerust. Het is namelijk voor een bosrijke gemeente als Beringen niet evident om actief aan bosuitbreiding te doen. Stad Beringen heeft al een zoektocht naar gronden ter bebossing achter de rug, het resultaat hiervan was dat er bitter weinig tot geen gronden hiervoor beschikbaar zijn. Zo gaan we in Korspel (oude voetbalterreinen) en Beverlo (achter de Aldi) wel aan bosuitbreiding doen", weet
schepen van Milieu Tijs Lemmens te vertellen.
Het is volgens de schepen ook logisch dat een heel aantal gronden bestemd voor wonen/industrie hebben waar actueel nog bos op staat en dat er dus op termijn bos verdwijnt op die percelen.
"Verder is het ene bos kappen ook het andere niet. Zo is er bijvoorbeeld het natuurinrichtingsproject aan de Zwarte Beek. Hier worden hectaren bos gekapt om veengebied, die een gelijkaardig nut als een bos heeft inzake CO2, terug te doen groeien. Verder stellen we ook vast dat er op papier soms een bos gekapt wordt, maar in de praktijk niet. Niet alle kaarten die op de administraties gebruikt worden stemmen nog overeen met de werkelijkheid. Dat geldt dus evenzeer in de andere richting. Het verhaal is dus genuanceerder dan dat", zegt Lemmens nog.
Voor Groen is het tijd voor actie.
"Er is veel bos in onze stad, maar een groot deel van deze bossen is al lang vogelvrij verklaard. Wanneer vergunningsaanvragen binnenkomen voor de kap van bossen in woongebied of industriegebied, worden deze haast automatisch goedgekeurd. Dat is niet hoe je als stad je groene ruimte behoudt. Ook in woongebied of industriegebied moet omzichtig omgegaan worden met boscomplexen. Bomen en bossen zorgen voor veel voordelen: ze zuiveren de lucht, ze geven verkoeling bij warmte temperaturen, ze bufferen water en dragen bij aan de instandhouding van onze biodiversiteit. Onze oproep aan het schepencollege is daarom om in de toekomst ook rekening te houden met de waarde van bossen bij het verlenen van ontbossingsvergunningen", zegt Kobe Snyers nog.
"Het is dan ook net om die reden dat we als Stad trachten om via heel wat acties (zoals klimaattuincoaches) en eigen werken (aanplanten van bomen en vergroenen en ontharden in onze kernen) proberen om dit toch enigszins te compenseren waar we kunnen. Het is echter aan alle burgers om te trachten hun “boompje” bij te dragen", reageert schepen Lemmens.
"Beringen is een bosrijke gemeente dus is het logisch dat we verhoudingsgewijs meer bos kappen voor ontwikkelingen in woon- en industriegebied (uiteindelijk bestemd voor deze ontwikkelingen).
Verlening van omgevingsvergunningen tot ontbossing gebeurt zeker niet lichtzinnig. Er wordt steeds rekening gehouden met het advies van Agentschap voor Natuur en Bos, uiteindelijk de specialisten ter zake indien het gaat over de waarde van het bos.
Sommige ontbossingen gebeuren ook in het licht van natuurontwikkeling. Binnen Beringen werd in 2001 het natuurinrichtingsproject Zwarte Beek opgestart, dit om de Europese topnatuur hier aanwezig te ondersteunen en versterken door middel van diverse maatregelen. Een belangrijk aandeel zijn ontbossingen aangezien een van de doelstellingen voor het gebied herstel van het open valleilandschap is. Binnen de betrokken periode 2014-2019 werd binnen natuurinrichting 35 ha verboste hooilanden, struwelen, voormalige blauwbesplantages en sparrenaanplanten gerooid met het oog op ontwikkeling/herstel van kleine zeggenvegetatie. Het herstel van droge en vochtige tot natte heide, landduinen en heischrale graslanden werd bekomen d.m.v. het verwijderen van de strooisellaag, het afgraven van de nutriëntrijke bouwvoor en/of het rooien van de monotone naaldhoutbestanden (circa 18 ha). Tevens werd goedkeuring bekomen voor kap van nog eens 23 ha in de komende 4 à 5 jaar voor de uitvoering PUP Vallei", laat Tijs Lemmens nog weten.