Alle godsdiensten kennen bedevaarten. Bedevaartsoorden zijn belangrijke heilige plaatsen voor gelovigen. Zo is
Mekka voor de moslims de belangrijkste plaats om naar toe te trekken.
Hatice Baloglu uit Beringen was afgelopen maand twee weken op bedevaart in Mekka. Het was voor haar een openbaring. Ze deed er de oemra, ofwel de kleine bedevaart.
"Eén van de vijf pijlers van de islam is een bedevaart naar Mekka, dat is een verplichting als je gezond bent en de mogelijkheid hebt. Ik heb de kleine bedevaart gedaan, dat is niet verplicht en doe je op vrijwillige basis. De grote bedevaart doe je in de periode van het offerfeest, de kleine kan je altijd doen. Ik ben tijdens het einde van de ramadan geweest".
We kennen de beelden van de bedevaart in Mekka als zeer druk waar mensen rond de Kaäba stappen.
"In het vliegtuig naar Mekka hebben we al onze intenties gedaan, zo heb je bepaalde verplichtingen en dingen die je niet mag doen.
Zo is er de tawaaf, zeven keer rond de Kaäba gaan, het huis van God. Met de Kaäba aan je linkerkant omdat je hart aan de linkerkant ligt. En dan is er ook zeven keer de sa'i. Dat stelt de twee heuvels (Safa en Marwah) voor waar Hadjar heen en weer liep op zoek naar water. De bedoeling is dat je jezelf overgeeft aan God, wat er ook in het leven gebeurt, geloof dat God bij je is en dat het goed komt. Dat is een oemra. De grote bedevaart omvat nog meer ritualen zoals een tocht naar de berg Arafat, een plek in de woestijn om tot bezinning te komen. Het is de plek waar Adam en Eva elkaar terugvonden. De volgende dag ga je steentjes rapen om de duivel te stenigen. Het is ook stenen gooien naar je eigen ego om bepaalde onbelangrijke dingen los te laten".
Mekka is een stad die ondertussen leeft van het pelgrimstoerisme. Miljoenen mensen komen naar Saoudi-Arabië en organisaties vragen flink geld voor zo'n bedevaart.
"Ik heb daarom ook lang getwijfeld om te gaan. Enkele jaren geleden wilde ik, als een soort protest, zeker niet naar Saoudi-Arabië omdat het een zeer rijk land is en eigenlijk niets doet van andere arme moslimlanden in de wereld. Maar de roep van mij geloof was sterker om de bedevaart toch te doen".
Net als bij katholieke bedevaarten, kan je op de heilige plaatsen zoals Mekka ook veel souvenirs kopen.
"Ik had me voorgenomen om niet teveel te kopen. Ik heb me beperkt met souvenirs ook al omdat zo'n bedevaart op zich al veel kost. Ik heb als alleenstaande moeder flink moeten sparen. Ik heb wel enkele kleinigheden meegebracht voor familie en vrienden zoals gebedsteksten en flesjes heilig water".
Wat was het belangrijkste voor u tijdens deze bedevaart?
"De innerlijke rust, ondanks de drukte. Je leert er ook geduld hebben, het is er immers heel druk en lang wachten hoort erbij. Ik kreeg er een heel vredig gevoel, één met God. De rondgang rond de Kaäba gaf me een heel goed gevoel. Het mooie is ook dat je met heel veel mensen uit de hele wereld samen bent, iedereen is er gelijk. Het was een prachtige ervaring, ik zou zo terug willen".
(Hans Put)