Vandaag start in Limburg een
openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris van
Limburgs bouwkundig erfgoed (bijna 6000 items). Het onderzoek loopt tot en met 30 juli 2017.
Ook waardevolle gebouwen in Beringen (meer dan 60 items in totaal) zijn opgenomen in de lijst.
De inventaris zal nu per provincie geactualiseerd worden, dit volgens een nieuwe procedure met een openbaar onderzoek. Hierdoor krijgen burgers ook inspraak. In het verleden kwam deze lijst via het Agentschap Onroerend Erfgoed tot stand. Hierdoor wisten mensen soms niet dat ze in bouwkundig erfgoed wonen.
Gebouwen met een erfgoedwaarde die niet op de inventaris staan maken geen deel uit van het openbaar onderzoek, maar kunnen wel gemeld worden bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Er zal dan met de lokale overheid, die verantwoordelijk is voor het inventariseren van haar erfgoed, bekeken worden of dit in aanmerking komt als waardevol erfgoed.
"In Beringen zal deze oefening zeker moeten gemaakt worden, rekening houdend met het feit dat er recentelijk nog (verborgen) bouwkundige parels die niet op de lijst stonden (bv. Droogmanshoeve 3 en 4 in Koersel, huis Peters in Paal) verdwenen zijn"; zeg
An Moons van Open VLD Beringen.
"De actualisering van de inventaris is positief. Het is belangrijk dat we een goed en geactualiseerd overzicht hebben van ons waardevol bouwkundig erfgoed in Beringen. Ons erfgoed maakt immers deel uit van onze unieke, lokale geschiedenis en van ons collectief geheugen. Gebouwen met erfgoedwaarde bepalen ook mee de kwaliteit en leefbaarheid van onze omgeving en zijn een toeristische troef (bv. de mijnsite). Daarom moeten we het behoud ervan voor toekomstige generaties stimuleren', gaat An Moons verder.
"Een
goede inventaris impliceert wel een breed draagvlak voor erfgoed als 'gemeengoed', in eerste instantie bij de eigenaars zelf. Zij moeten nauw betrokken worden en al zeker op de hoogte zijn van het feit dat hun pand op de inventaris staat. Ze moeten weet hebben van de juridische gevolgen, alsook van de voordelen en de mogelijkheden om het pand in stand te houden. Een heldere communicatie door de stad over de inventaris is dan ook cruciaal. De folder die door de Vlaamse overheid werd gemaakt voor de gemeenten moet breed verspreid worden", aldus An Moons.
"Het is ook belangrijk dat het
stadsbestuur (toekomstige) eigenaars van bouwkundig erfgoed aanmoedigt en ondersteunt bij het behoud van en de zorg voor dit erfgoed. Het is doordat particulieren het (financiële) risico en de verantwoordelijkheid willen nemen voor de aankoop en restauratie van waardevolle panden dat dit prachtig en uniek bouwkundig erfgoed op een duurzame manier bewaard en geactualiseerd kan worden. Erfgoed is een gedeelde verantwoordelijkheid, van de eigenaars en van de lokale overheid", zegt ook
Monumentezorg Beringen.
"We roepen hierbij het stadsbestuur op om de
inventaris te evalueren en te actualiseren, dit in nauw overleg met de eigenaars en met plaatselijke erfgoedorganisaties zoals bijvoorbeeld de werkgroep Monumentenzorg Beringen die al sedert jaren het bouwkundig erfgoed in kaart brengt", zegt An Moons nog.
Een aantal maanden geleden riep Monumentenzorg het stadsbestuur nog op om zo snel mogelijk een visie te ontwikkelen op het duurzaam behoud en beheer van het lokaal waardevol bouwkundig erfgoed.
"Dat betekent ook dat waardevol bouwkundig erfgoed dat nog niet op de lijst staat, moet gemeld worden bij de Vlaamse overheid. De actualisering van de inventaris biedt nu een uitgelezen kans voor de stad om hier eindelijk werk van te maken en het waardevol erfgoed mee te nemen in het beleid inzake stadsontwikkeling, cultuur, toerisme, ruimtelijke planning,.... De handleiding bij het inventariseren van bouwkundig erfgoed die de Vlaamse overheid ontwikkelde kan hierbij de nodige inspiratie bieden", besluit Monumentenzorg Beringen.