In het
Vlaams parlement werd gisteren gediscussieerd over het behoud van de kolenwasserij. Minister voor erfgoed Geert Bourgeois gaf er tekst en uitleg. Er was duidelijk geen consensus over de toekomst van de kolenwasserij. De kostprijs om alles te bewaren is torenhoog en dat geld is er blijkbaar niet.
Bart Caron (Groen) en Johan Danen (Groen) deden een oproep om de kolenwasserij uiteindelijk toch in zijn geheel te bewaren.
"Declasseren van een gebouw is een definitief verlies van het erfgoed. Het behoud van de gehele mijnsite is belangrijk zowel op Vlaams als op Europees niveau van groot belang is, en dat is zo ook in 1994 beslist in het beschermingbesluit. LRM of be-MINE wisten toen heel goed waar ze aan toe waren. Een declassering is zelfs in strijd met het decreet op onroerend erfgoed. Men kan niet declasseren op basis van financiële argumenten. Elk beschermd monument in Vlaanderen zal in de toekomst vogelvrij verklaard worden als u declasseert", zegt Caron.
Caron gaf ook LRM een veeg uit de pan.
"Zij hebben de laatste 25 jaar er geen fluit aan gedaan, het is een vorm van verwaarlozing. Er is uiteraard al heel veel gerealiseerd, dat wil ik zeker niet zeggen, maar je kan moeilijk zeggen dat er bij LRM een totaalvisie over de toekomst van het mijnpatrimonium", zei Caron nog in de commissie gisterennamiddag.
Johan Danen (Groen) vulde aan: "De hele site van Beringen ademt geschiedenis, het is de parel van Limburg. Met het mijnpatrimonium in Limburg zijn tot nu toe al prachtige historische beslissingen genomen. Kijk maar naar C-MINE of Thor Park en Beringen kan nu het sluitstuk zijn van deze reconversie".
Minister Geert Bourgeois (N-VA) wees er nogmaals op dat er al heel veel gedaan op de site in Beringen. De kosten van louter het behoud zonder enige restauratie zouden enorm oplopen. De afbraak van kolenwasserij 1 en 3 doen volgens de minister ook geen afbreuk aan het indrukwekkende geheel. "Met het behoud van kolenwasserij 2 en 4 geven we een goed en voldoende beeld van de werking daar. Het verhaal in Beringen blijft intact, we beschermen wat moet beschermd worden, we zorgen dat het verhaal in Beringen behouden blijft en voor de samenleving betaalbaar blijft", zegt Bourgeois.
De cruciale vraag blijft na de debatten of het de moeite loont om het geheel alsnog te bewaren als een stuk industrieel erfgoed, ongeacht de kostprijs.
Aanstaande maandag start het openbaar onderzoek over de declassering. Op 25 februari wordt er een hoorzitting in Beringen georganiseerd. Meer details hierover volgen nog.
Het volledig debat kan je herbekijken
via deze link.