Met een symbolische overdracht van het vuur uit de verbrandingsoven van Houthalen naar de nieuwe installatie van
Biostoom Beringen gaf
Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir vandaag het startschot van de biostoomcentrale in Beringen. Het was een
zeer emotionele directeur Philip Peeters die de lange levens- en lijdensweg van de oven in Beringen tot een goed einde bracht. De bouw van een nieuwe verbrandingsoven in Limburg verliep immers niet van een leien dakje. Lange tijd waren er plannen om deze te bouwen in Houthalen-Helchteren, later kwam Beringen in het vizier. En dat stuitte lange tijd op protest van lokale actiecomités en politici van alle strekkingen. Ook in Beringen was er ooit protest, zo liep burgemeester Mondelaers meer dan twintig jaar geleden voorop in een betoging tegen de oven. En Leefbaar Tervant nam de laatste jaren de strijd op tegen de komst van de verbrandingsoven.
Maar vandaag opende dus de biostoomcentrale; er wordt immers niet meer gesproken van een verbrandingsoven omdat de oven naast de klassieke verbranding ook zorgt voor stoom via een warmtenet aan buur Borealis.
Minister Demir prees vandaag de installatie als een stuk hoogstaande technologie gemaakt volgens de meest recente en beste milieutechnologieën.
De bouw was ook een huzarenstuk die startte in 2018. "Ingenieurs konden zich uitleven om de best beschikbare technieken en de modernste technieken samen te brengen tot een krachtig geheel. Zo was er de afvalbunker, die met behulp van blijbekisting wed gebouwd. Binnen de 12 dagen slaagden de aannemers erin de contructie tot een hoogte van 36 meter op te trekken. Het verbrandingsrooster bestaan uit metalen modules van 62 ton, aangevoerd vanuit Zwitserland: 2 colonnes van telkens 4 vrachtwagens", zegt Philip Peeters.
In Beringen zal per jaar
200.000 ton niet gevaarlijk en niet recycleerbaar afval worden verwerkt. Het gaat om hoofdzakelijk huishoudelijk en daarmee gelijkgesteld bedrijfsafval.