In het centrum van Beringen (Koolmijnlaan 15) opende vandaag een zogenaamd neutraal geldautomaten kantoor.
Het
CASH-punt is initiatief van de vier grootbanken van België (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC). Maar deze week sloten Belfius Koersel en BNP Paribas Fortis Paal de deuren. "De laatste jaren zijn we almaar minder contant gaan betalen, waardoor we ook minder vaak cashgeld afhalen. Toegang tot cash blijft echter essentieel voor een samenleving. Daarom hebben de vier grootbanken beslist om de toegang tot contant geld in ons land helemaal te herzien. En daarom voeren ze ook samen een efficiënter net in van geldautomaten die niet meer verbonden zijn aan hun respectieve bankkantoren. Ze zijn het erover eens dat zo’n neutraal netwerk van biljettenverdelers voor de burger alleen maar voordelen zal hebben", zeggen de grootbanken in koor.
Maar toch is er ook protest tegen deze evolutie.
Behoudt de geldautomaat!, dat is de vraag van de
Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw (VVDB). Die pleit ondertussen voor het versneld invoeren van de bankneutrale geldautomaten in Vlaamse plattelandsdorpen. Ook
Paalonline, de dorpsverenging uit Paal, sluit zich aan bij deze oproep.
Met Batopin en Jofico, hebben zowel de grootbanken als de kleinbanken daar plannen rond, maar de concrete uitvoering laat op zich wachten.
Alsmaar meer banken sluiten hun kantoren in kleine en middelgrote dorpen en daarmee verdwijnen ook de meeste geldautomaten. Ondanks de toename van het digitaal bankieren, zijn er veel – vaak oudere mensen, maar ook andere bevolkingsgroepen – die hun bankverrichtingen niet thuis op de computer of smartphone doen. Bovendien hebben mensen nog altijd nood aan cash geld. Daarom pleit de Vlaamse Vereniging Dorpsbelangen vzw voor het zo snel mogelijk installeren van bankneutrale geldautomaten, binnen een straal van 5 kilometer, vooral in die dorpen die er nu al geen (meer) hebben.
“De beste plaats hiervoor is een centraal gelegen of drukbezochte plek in het dorp, goed bereikbaar en makkelijk toegankelijk voor iedereen: ouderen, mensen met een beperking. We zijn heel blij dat er op alle niveaus voorstellen en plannen zijn, maar we willen nu concrete stappen zien. We vragen dan ook dat de banksector daar – samen met de federale en Vlaamse overheid – snel werk van maakt. Zo vermijden we dat nog meer mensen uit de boot vallen voor essentiële diensten. Bovendien kadert dit in een ruimere visie van de decentralisatie van de dienstverlening, waar de VVDB dit jaar op inzet”, zegt voorzitter William Minnaert.
In Paal sloot deze week het kantoor van
BNP Parisbas Fortis. Vandaag stonden enkele klanten verweesd te kijken aan de gesloten deur.
"Je moet de bus nemen naar Beringen en dan nog eens twee uur rondlopen vooraleer je een bus terug hebt. 's Avonds kun je geen geld meer afhalen. Dat kan toch niet, mensen die geen computer hebben of geen kinderen hebben die met de computer kunnen werken, wat moeten die?
Alles gaat weg, de ziekenkas, de bank", zeggen Louis Peremans en Swaenen José.
KBC Paal verhuisde eerder al naar Beringen, Ook Belfius Koersel is vanaf vandaag dicht en verhuisde naar Beringen. BNP Paribas Paal is vanaf vandaag ondergebracht in Tessenderlo.