Gisterenavond werd het startschot gegeven voor
OverKop Beringen. Tijdens een persmoment op de Lutgartsite overhandigde het stadsbestuur de
sleutel van het OverKop-huis aan de jongeren en de OverKop-medewerkers.
Na de komst van het JAC afgelopen juni, krijgt de site nu ook een ontmoetingsplek waar jongeren tot 25 jaar thuis zijn. Medewerkers Joachim en Tine staan vanaf nu elke woensdagnamiddag klaar als aanspreekpunt voor jongeren.
“Overkop is een initiatief voor én door jongeren. In dit project staan zij zelf mee aan het stuur: van de inrichting van het OverKop-huis tot het bedenken van activiteiten. Jongeren die zin hebben om mee te doen, zijn dit najaar welkom op woensdagnamiddag van 12u30 tot 15u30. Maar er zullen snel meer openingsmomenten en activiteiten bijkomen. Elke jongere tot 25 jaar is dan welkom om hier binnen te lopen, af te spreken met vrienden, deel te nemen aan activiteiten, zelf iets te organiseren of gewoon te chillen ,” vertelt een fiere
schepen van Jeugd Jessie De Weyer.
Koen Albregts van CAW Limburg vult aan: “Een OverKop-huis is daarenboven een veilige plek waar jongeren tot 25 jaar een luisterend oor vinden en beroep kunnen doen op professionele hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen. De naam 'OverKop' werd door jongeren zelf bedacht en heeft een dubbele betekenis. ‘Overkop gaan’ kan fun zijn, maar kan ook betrekking hebben op vragen of uitdagingen waar je als jongere mee worstelt.”
Coördinator van Arktos Limburg Koen Derickx: “Het is een laagdrempelige plek waar jongeren samen een leuke tijd doorbrengen. Verbinden en versterken staat hierin centraal. We zetten sterk in op eigenaarschap van jongeren om van deze plek 'hun plek' te maken."
Stad Beringen bouwt met OverKop aan een breed en laagdrempelig aanbod voor jongeren. De Lutgart-site zal hierin een centrale rol spelen. Lutgart ligt vlakbij de secundaire scholencampus.
"Het is dan ook de ideale plek om jongeren te bereiken. Een netwerk aan partners gaat er aan de slag. Jongeren vinden in Lutgart via OverKop niet alleen een ontmoetingsruimte maar ook heel wat ondersteuningsmogelijkheden.
Belangrijk daarbij is dat het OverKop-huis niet op een eiland staat", benadrukt
schepen van Samenleven Hilal Yalçin. “Dit initiatief is enkel mogelijk mede dankzij onze samenwerking met en de deskundige begeleiding van Arktos en CAW Limburg. Wanneer nodig zal men ook vlot kunnen doorverwijzen naar verdere welzijnsinitiatieven.”
Het stadsbestuur plant tegelijk om een sterk vangnet op te zetten, zodat zo weinig mogelijk jongeren door de mazen glippen.
“Achter de schermen bouwen we aan een platform jongerenwelzijn dat organisaties en verenigingen die in Beringen met jongeren werken, samenbrengt. Zo maken we de link tussen jeugdverenigingen, jeugdhuizen, scholen, jeugdwelzijnswerk en hulpverlening. Samen maken we van Beringen een stad waar het goed is om jong te zijn”, besluiten de schepenen hoopvol.
(Jean Beerten)