Op
sociale media gaat momenteel een foto viraal van een nest dode meesjes. "Sinds gisterenavond zag ik geen beweging meer aan het nestkastje dat bewoond werd door een mezengezin. Vandaag even gaan kijken of de jongen al uitgevlogen waren. Maar tot mijn grote spijt lagen de 6 jongen dood. Deze week hebben verschillende buren weer heftig aan het spuiten geweest tegen de buxusmotten, paardenbloemen, bladluizen etc. Die vergiftigde rupsen werden natuurlijk prompt aan de jongen gevoederd met het gevolg dat alle mezen- en andere jongen sterven. Doe die buxusen toch uit en spuit geen vergif a.u.b.", roept Gerd Schiettecatte op Facebook.
Die oproep wordt nu massaal gedeeld en het regent reacties. Ook op de
brug in Tervant liggen tien dode duiven die de afgelopen dagen uit hun nest zijn gevallen of geduwd. Onder de reling van de brug zijn verschillende nesten van duiven. Het sproeien tegen de buxusmot kan een oorzaak zijn maar we sproeien sowieso nog teveel, zegt
Erna Aerts van Natuurpunt Beringen. "Dode rupsen die door het sproeien op de grond liggen zijn gemakkelijk op te pikken. Vogels pikken normaal gezien geen rupsen uit lage struiken maar nu ze op de grond liggen, is het gewoon smullen
à volonté. We sproeien nog altijd te veel, niet alleen tegen de buxusmot maar tegen allerlei andere zaken zoals onkruid. Uiteindelijk komt dat gif ook in onze voedselketen terecht."
Ook Dirk Draulans meldde vorige week in een artikel in Knack al dat vooral mezen hun jongen voeren met rupsen en dat heel veel gif dat is gespoten om buxusmotten te redden, de oorzaak is van de vogelsterfte.