Bij de werken in het
stadscentrum van Beringen is de aannemer gestoten op een
oud metselwerkje. Het gaat om een klein brugje of goot op de rand van de oude middeleeuwse stadswallen.
Lowie Tielens is één van de buurtbewoners die het opmerkte. Lowie is gepassioneerd bezig met de Beringse geschiedenis. Voor hem was het snel duidelijk wat het was.
"De sporen van de stadsomwalling zijn vandaag nog slechts sporadisch te zien, bijvoorbeeld op de parking van de Step. Er liepen ook grachten rond de oude stad en omdat Beringen op een heuvel ligt moeten die stadsgrachten ook heel diep geweest zijn op bepaalde plaatsen. In de 19de eeuw (1828) werden de oude stadsgrachten gedicht en verdwenen ook de stadswallen. Het lager gedeelte van Beringen, richting Geiteling, was altijd nat, dat herinner ik nog van mijn kindertijd.
Bij de aanleg van de weg van Beringen naar Het Kamp van Beverlo in 1858 (nu deels de huidige Koolmijnlaan) ging men van de Collegestraat over de stadsgracht en er werd toen geen brug gebouwd maar eerder een soort dubbel gemetselde goot", zegt Lowie enthousiast.
Die kwam nu bloot te liggen bij de werken. De Heemkundige Kring Kiosk kwam ter plaatse om foto's te nemen. Het restant is nu al terug verdwenen onder de grond. Deze zone maakte geen deel uit van het archeologisch onderzoek dat eerder werd uitgevoerd. Op de resultaten van dat onderzoek is het trouwens nog wachten.
(foto Walter Mentens)