De inwoners van Beringen werden door het provinciebestuur van Limburg en het gemeentebestuur van Beringen uitgenodigd om hun bezwaren, opmerkingen en suggesties over het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan, waarbij het kleinstedelijk gebied Beringen definitief zou worden afgebakend, voor 15 december 2016 over te maken.
Paalonline en de denktank gingen in op deze uitnodiging en dienden een bezwaarschrift in.
Paalonline en de denktank zijn van mening dat de beslissing die nu genomen wordt veel verder reikt dan het vastleggen van een afbakeningslijn en de creatie van een aantal woongebieden. De plannen die nu voorliggen zijn gebaseerd op een
voorbijgestreefd hiërarchisch stedelijk groeimodel ten nadele van de dorpen.
Volgens Paalonline is een ideale ontwikkeling van Beringen er een waarbij de overheid
al de kernen (Beringen-Centrum, Beringen-Mijn, Beverlo, Koersel en Paal) ondersteunt zodat die zich, rekening houdende met hun knooppuntwaarde en hun andere ruimtelijke troeven, verder tot levenskrachtige gemeenschappen kunnen ontwikkelen.
Het voorliggende plan voor Beringen negeert ook volledig de nieuwe inzichten en de beleidslijnen vastgelegd in het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen goedgekeurd op 30 november jl door de Vlaamse Regering. Hierin wordt gepleit voor de creatie van leefbare dorpskernen met voldoende basisvoorzieningen.
“Kernontwikkeling”, niet alleen van steden maar evenzeer van dorpen, wordt het nieuwe sleutelwoord.
Paalonline en de denktank brengen in het bezwaarschrift argumenten aan vanuit verschillende invalshoeken die ook fundamenteel zijn voor het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen: mobiliteit, nabijheid van werk, winkels en voorzieningen, de vergrijzingsproblematiek, buurtgerichte zorg en klimaat.
Bovendien betreuren Paalonline en de denktank dat bij de opmaak van dit PRUP ook geen visie werd verwoord op de globale ontwikkeling van heel Beringen binnen het netwerk van de verstedelijkte kernen van West-Limburg. Het ruimtelijk beleid van de toekomst zal immers veel meer dan nu, vorm moeten krijgen op regionaal vlak. Nu nog een stedelijke kern proberen te ontwikkelen, zonder enig overleg of afstemming binnen de regio, getuigt niet van een echte toekomstvisie. Intensere vormen van regiovorming en interbestuurlijke samenwerking zijn nu al, maar zeker in de toekomst broodnodig.
Paalonline en de denktank nodigen de bestendige deputatie van Limburg en de provincieraadsleden met aandrang uit op het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan niet definitief goed te keuren maar om ook de ruimtelijke ontwikkeling van heel de gemeente Beringen en van Paal in het bijzonder te heroverwegen en dit in de bredere context van de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in West-Limburg.