Het gaat goed met de
Doorbraak-lening, een initiatief van VLAIO Team Bedrijfstrajecten, UHasselt en LRM om bedrijven te ondersteunen in hun ambitie om te internationaliseren, digitaliseren en/of verduurzamen. Tot nu toe werd er al 3.895.000 euro uitgekeerd aan Doorbraak-leningen in 19 dossiers. Het meeste recente dossier is dat van
Recybuild Solutions, een familiebedrijf uit Paal dat gespecialiseerd is in duurzame, gerecycleerde kunststof producten. Denk maar aan omheiningen gemaakt uit het afval uit PMD-zakken of wolf-proof omheiningen. Het bedrijf scheert hoge toppen op vlak van duurzaamheid en zet met een Doorbraak-lening nu ook stevig in op verdere internationalisatie.
"Recycling for the future is voor ons geen loze slagzin, maar een echte belofte. Door de afvalberg aan te pakken, bieden we niet alleen het hoofd aan de uitdagingen van vandaag, maar reiken we ook oplossingen aan voor de toekomstige generaties", stelt
Steve Vanswartenbrouck van Recybuild. "Zeer recent hebben wij als familie Vanswartenbrouck 100% van de aandelen van Recybuild Solutions verworven. Samen met enkele partners zullen wij verder inzetten op innovatie en ontwikkeling van duurzame producten."
Recybuild is een knap Limburgs familiebedrijf dat op vlak van innovatie en duurzaamheid grenzen verlegt en klopte voor een lening aan bij LRM en Vlaio.
"Om de ontwikkeling van hun productieplatform én om hun sterke internationale ambities te ondersteunen, kennen wij hen vanuit LRM een Doorbraak-lening van 250.000 euro toe. Tegelijk krijgen zij van VLAIO een innovatiesubsidie van 284.000 euro", vertelt
Tom Vanham, algemeen directeur van LRM. "Wat Recybuild doet, is zeer uniek. Wij geloven erin dat zij ook internationaal toonaangevend en grensverleggend zijn. Kortom, een straf innoverend familiebedrijf dat klaar is om niet alleen België te veroveren!"
Begin 2022 sloegen de Limburgse investeringsmaatschappij LRM, UHasselt en VLAIO Team Bedrijfstrajecten de handen in elkaar voor het project 'Doorbraak-leningen'. Met dit pilootproject ondersteunen de initiatiefnemers bedrijven die ambitieuze stappen (willen) zetten op het vlak van innovatie, gelinkt aan de thema's digitalisering, duurzaamheid en/of internationalisering. Dat doen ze via blended finance, een combinatie van risicokapitaal bij LRM en VLAIO-subsidies. "Daarenboven bieden onze bedrijfsadviseurs begeleiding aan de bedrijven in zowel het voor- als natraject", licht Anke Albregts van VLAIO toe.
"Daarbij geven we advies over financiering, staan we in voor het matchen met de juiste kennispartners én geven we ondersteuning bij subsidieaanvragen."
UHasselt voert op haar beurt kwalitatief en kwantitatief onderzoek uit naar de relatie tussen achtergestelde leningen, subsidies en begeleidingen en de impact ervan op ondernemingen in Limburg en Vlaanderen.
Vlaams minister Jo Brouns kwam deze ochtend op bezoek in Paal en benadrukt het succes van de Doorbraak-lening en het belang van de innovatiekracht: “Ik geloof als geen ander in de kracht van innovatie. Met de Doorbraak-lening bevorderen we dan ook de verduurzaming van onze ondernemingen en van onze samenleving in zijn geheel. Met de combinatie van steun van VLAIO voor innovatie én de financiële inbreng van LRM zorgen we ervoor dat we de vermarkting van nieuwe ideeën en processen in onze lokale kmo’s versnellen. Innovaties blijven zo niet langer in de kast liggen maar zorgen mee voor omzet en groei."