Deze middag opende het
wildplukpad in het Park van de Directeur. Het project, onderdeel van
het initiatief Parken met Smaak, dompelt bezoekers onder in de eeuwenoude kunst van het
wildplukken – een unieke combinatie van natuurbeleving, erfgoed en culinaire ontdekking.
Het is het derde park waar dit mogelijk is, na domein Bovy in Heusden-Zolder en
domein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren.
Met dit initiatief willen Stad Beringen en Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) mensen opnieuw
verbinden met eetbare wilde planten.
“Dankzij een uitgestippelde route van 1,2 km leer je al
wandelend meer over de culinaire en medicinale kracht van bomen, struiken en kruiden”, vertelt Ilse
Plessers, projectcoördinator bij Regionaal Landschap Lage Kempen.
“Wildplukken is natuurlijk leuk
om te doen, maar we willen vooral dat het op een veilige en informatieve manier gebeurt. Naast een
wildplukontdekkingskaart, die je wegwijs maakt in het park, vind je verspreid over het pad 16
infoborden met interessante weetjes en QR-codes die leiden naar recepten en extra informatie op
www.parkenmetsmaak.be. Zo kan je thuis ook aan de slag met de leuke receptjes.
Verder is er in het
park ook ruimte gelaten voor een eetbaar kruidengazon, een fruittuin en een bostuintje.”
Voor nog meer beleving werd er speciaal voor dit park de ‘Mijnwerkers-mix’ ontwikkeld – een
wildplukthee boordevol smaken van planten die je tegenkomt in het park, verkrijgbaar bij Visit
Beringen. Historie in een nieuw jasje
Het nieuwe wildplukpad geeft het Park van de Directeur, ooit de woonplek van de mijn-directeur, een
extra dimensie. De vroegere villa werd in de jaren 80 helaas verwoest door brand, maar door
herinrichting en dit nieuwe project krijgt het domein opnieuw betekenis en aantrekkingskracht.
"Met Park met Smaak brengen we mensen opnieuw in contact met de natuur, op een duurzame en
educatieve manier,” zegt schepen Werner Janssen. “Het project versterkt het erfgoedverhaal van de
site én geeft bezoekers een nieuwe manier om het park te beleven.