Buurtbewoners van de Kampweg in Stal hebben een petitie opgesteld om alsnog de 'beloofde' werken te laten uitvoeren. Het gaat om een belofte die tijdens een infovergadering werd gedaan voor de aanvang van rioleringswerken, asfalteringswerken en vernieuwing nutsleidingen in de buurt rond de Kampweg. "Toen werd gezegd dat iedere woning (verplicht) waterdoorlatende klinkers aangelegd kreeg van perceelgrens tot tegen de straat met een breedte van 4 meter tot maximale 6 meter, dat mocht ook in twee delen aangelegd worden, vermits dat ook een breedte van 4m + 2m mocht zijn, dachten velen dat dit voor de inrit en eventuele tuinpaadje naar de voordeur gelde. Bij het begin van de werken werd al snel duidelijk dat alleen maar de opritten gedaan werden. Nadien werd er ook nog eens beslist omwille van de vele klachten over het maaibeleid (2x maaien per jaar) dat de bewoners konden kiezen tussen ingezaaide wadi´s of kiezel in deze wadi´s, het merendeel van de mensen opteerde in dit geval, voor kiezel. Wat blijkt nu? Dat sommige mensen in één aanpalende straat wel de ,beloofde klinkers aan hun tuinpaadje aangelegd kregen. Bij navraag bij de bevoegde schepenen, kwam dat omdat deze mensen vroeger al verharding hadden, bij controle door een buurtbewoner klopte dat slechts in 2 gevallen, anderen hadden voordien geen verharding. Daarbij komt nog, dat in andere straten er ook mensen zijn die voordien verharding hadden en deze niet gekregen hebben. Ook van de maximale breedte van 6 meter werd in verschillende gevallen overschreden, in sommige gevallen zelfs meer dan 10 meter. Daarom vragen de buurtbewoners, met aandrang, om voor iedereen die dat wenst deze ,'beloofde' werken alsnog uit te voeren en niet te werken met twee maten en twee gewichten! Tevens klagen sommige bewoners over de verkeers-remmende infrastructuur (wegversmalling met verhoogde rand), doordat ze veel moeite hebben om van hun oprit in of uit kunnen rijden omdat deze veel te dicht bij hun oprit staan", zegt
Martin Van Lersberghe namens de buurtbewoners. Schepen van Openbare Werken Jean Vanhees betwist deze stelling echter.
"Het reglement op bermen en inritten van stad Beringen voorziet het volgende:
Bij wegenis – en rioleringswerken in een straat wordt aan elke woning voor de inrit van een perceel een verharding op de berm aangelegd van maximum 4 meter. Wanneer er twee inritten waren, kunnen beide inritten van een verharding op de berm worden voorzien, met een maximumbreedt van 6meter in totaal. Hierin zit ook de eventuele verharding van een paadje naar de voordeur begrepen.
Er wordt ons opgedragen om zoveel mogelijk het water van de weg naar de bermen te brengen, waar het dan moet kunnen infiltreren. Daartoe worden de bermen in een lichte komvorm aangelegd, zodat het water daar kan verzamelen en daarna in de grond kan dringen. Op de bermen wordt, naar keuze van de bewoners, gras ingezaaid ofwel sierkiezel aangelegd, hetgeen die infiltratie mogelijk maakt.
Aan woningen waar geen bermverharding lag voor het paadje naar de voordeur, zal er ook geen aangelegd worden. Onze ingenieur en onze toezichter trachten deze situaties zo goed mogelijk te evalueren, zodat er absoluut geen sprake is van willekeur. Waar er grotere verharde breedtes voorkomen, gaat het om twee inritten van buren die tegen mekaar liggen, waardoor er voor beide samen een breed geheel ontstaan is", zegt Vanhees in een reactie op de petitie.