Tot zondag is het nog de
Week van de Korte Keten. Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Met zo’n transparant systeem is hij niet enkel een ambassadeur voor zijn product maar voor de hele korte keten. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie.
Chef Philip Reynders van Oogst of Eden uit Korspel koos ervoor om zoveel mogelijk lokaal te kopen.
"In Beringen hebben we nog verschillende producenten die originele en lekkere producten maken. We zetten die mensen en hun producten graag in de kijker. Dat zijn voor mij niet alleen lekkere maar vooral ook goudeerlijke producten.
Als chef is het ook tof om te werken met lokale producten. We zien trouwens dat meer en meer chefs in Vlaanderen op dezelfde manier werken", zegt Philip.
Veel landbouw is er niet meer in Beringen maar toch heeft Philip nog een aantal producten gevonden waarmee hij zijn menukaart samenstelt.
"We werken nauw samen met onze buur, hoeve Machiels. Hij teelt voornamelijk aardappelen, hij heeft een grote gekoelde hal zodat we het heel jaar door verse aardappelen kunnen kopen. We serveren dan ook alleen de Korspelse patat.
De Stalse Schans is onze leverancier van kazen. De kazen van boer Willy Theunis zijn echte topproducten. En natuurlijk gaan we ook blauwbessen halen bij Blueberry Fields, een product waar ik graag mee werk. Ik werk ook graag met bier en dan is het Koolputters bier van mijn broer Jurgen natuurlijk een onmisbaar product in mijn keuken. Ik ga ook regelmatig langs bij de Wintershoeve in Paal voor verse boter en kaas. En recent hebben Ludo en Lincy van 't Kasteeltje in Beverlo voor mij een heel speciaal geitenkaasje gemaakt. Heel lekker en smeuig om te verwerken in een salade", zegt Philip.
De boeren reageren positief op het concept van Philip. Het vergt voor de chef veel meer tijd om overal zelf inkopen te doen maar er is meer.
"Ik heb altijd een leuke babbel met de boeren, je leert elkaar kennen en je krijgt meer respect voor elkaar. Er is een goede vriendschap ontstaan en we wisselen ook ideeën uit voor nieuwe recepten. We zoeken trouwens nog altijd nieuwe producten. Zo bekijken we nu of we in samenwerking met een lokale bakker ons eigen brood kunnen bakken", zegt Philip nog.
Op het menu staat deze maand een traag gegaarde rundsrib met een saus van Koolputtersbier en blauwe bessen en een Korspelse patat. Een salade van zalm met lokale geitenkaas en honing is alvast ook een aanrader.
Vrijdag 10 mei kan je in het kader van de Week van de Korte Keten bij Hoeve Machiels proeven van frietjes. Van 16u30 tot 18u30 ben je er welkom. Adres: Genemeerstraat 128.