Vandaag loopt het openbaar onderzoek af van de nieuwe plannen van het
woonproject Houtpark op be-MINE. Het betreft een ontwikkeling in 4 deelgebieden en 4 faseringen voor het oprichten van in totaal maximum 320 wooneenheden (= ca. 200 appartementen en ca. 120 grondgebonden woningen) en de aanleg van wegenis en groenaanleg. De vorige plannen waarbij zogenaamde 'urban villa's' zouden gebouwd worden, sloegen niet aan. Het duurde jaren eer de twee gerealiseerde appartementsblokken werden verkocht. Wonen in Beringen-Mijn bleek niet toen niet hip te zijn. De plannen gingen de kast.
Nu ligt er dus een
nieuw ontwerp klaar. Maar ook deze plannen kunnen op het eerste zicht niet rekenen op veel enthousiasme, integendeel het protest groeit al.
Er zijn tot nu toe 11 bezwaren ingediend. Er is ook een
petitie ingediend door de inwoners van de Laan op Vurten.
Jean-Pierre Vanlook uit de Laan op Vurten nam het initiatief voor de petitie. De Laan op Vurten is nu een doodlopende straat, straks komt er een doorsteek naar een nieuwe wijk.
"Voor ons is het extra verkeer de druppel die de emmer deed overlopen. En als je de plannen bestudeert dan zie je vooral kleine woningen, ik vrees voor een echt getto".
Ook
François Hemelaers, voorzitter van Citévolk Spreekt uit Beringen-Mijn denkt in dezelfde lijn. Hij vreest dat er een nieuw getto komt in Beringen-Mijn. De inplanting van de wijk Waterstraat na de sluiting van de mijn was al niet meteen een goed voorbeeld van urbanisatie met alle sociale gevolgen van dien. Dit zou zich nog eens kunnen herhalen.
"Woningen met 5.5m gevelbreedte op een perceel van 1.5 are, is wat men eind 19eeuw bouwde in Wallonië", zegt François Hemelaers.
Ook
Monumentenzorg Beringen heeft bezwaar ingediend.
"Ons eerste bezwaar is de timing. Be-MINE PIT en Be-MINE Nature zijn projecten die nog op de tafel liggen en dat zijn plannen van een Europees niveau. Het is nu niet het moment om een verkavelingsdossier in te dienen voor zoveel woningen. Wij stellen voor om eerst die grote projecten uit te werken. De verkavelingsplannen die nu op tafel liggen, zijn van een zeer hoge woondichtheid. Over de woonkwaliteit hebben we de nodige twijfels. Ook voor de buurt wordt de druk heel groot. Is dit wel leefbaar? Dit is geen tuinwijk meer, dit zijn woningen die op elkaar geplakt zijn rond parkeerplaatsen. De woningen hebben geen garages. Dit sluit niet aan met de tuinwijk gedacht van de twintigste eeuw, dit gaat eerder naar de woningen van het industriële woningen van de 19de eeuw in Wallonië en daar heeft de provincie zich 100 jaar geleden al tegen verzet om net woonkwaliteit te creëren", zegt Lambert Vandebergh van Monumentenzorg Beringen.
Ook de bouwmeestersscan voor Beringen zit in die lijn.
"Die zegt dat woonuitbreidingsgebieden zoals het Houtpark niet mogen aangesneden worden", zegt Lambert nog.
Voor be-MINE zal de markt straks bepalen in welk tempo het hele project zal ontwikkeld worden. Ze geloven deze keer wel in de slaagkansen van het project omdat er nu minder woningen zijn gepland dan voorheen en een groot stuk groen zal behouden worden. "Wat betreft de Laan op Vurten, er zullen via die weg slechts 40 woningen bereikbaar zijn", laat be-MINE weten in een reactie op de petitie.
Voor be-MINE is het dus nu tijd om verder te gaan met de ontwikkelingen want de plannen liggen al meer dan tien jaar op tafel.
In oktober 2010 werd er een eerste een verkavelingsvergunning voor het ganse woonuitbreidingsgebied Koolmijnlaan – Stationsstraat – Laan op Vurten verleend. Navolgend werden een aantal bouwvergunningen verleend. Slechts een paar ervan kregen effectief uitvoering (o.a. het rust- en verzorgingstehuis en 2 appartementsblokken).
Omdat het destijds voorgestelde bouwprogramma commercieel niet aansloeg én omdat de verkavelingsvergunning deels vervallen is, heeft NV be-MINE een
nieuw Masterplan voor de site uitgewerkt.
De opdracht is uitgevoerd door de studiebureaus Blauwdruk Stedenbouw en Palmbout Urban Landscapes. Tijdens de opmaak en ontwerpproces zijn er meerdere overlegmomenten geweest met stadsbestuur en betrokken stadsdiensten.
"Het nieuwe masterplan is duidelijk verschillend ten opzichte van het vroegere plan (en huidig verkavelingsplan).
Het masterplan van 2010 was opgebouwd rond een vrij strak en rechtlijnig stratenpatroon en woonerven.
Het huidig plan wenst een woonontwikkeling op te zetten rond en aan de rand van een grote parkzone die als een uitloper van de mijnterril (avonturenberg) kan worden beschouwd. Het accent komt nu ook meer te liggen op grondgebonden woningen.
Reeds gerealiseerde ontwikkelingen (de aangelegde wegenis, urban villa's en het woonzorgcentrum) worden in het nieuwe plan geïntegreerd, zoals ook de vergunde parking en K&R ten behoeve van de school Straf!
Het masterplan voorziet in de afbouw van de Stationsstraat met een mix van appartementen (met commerciële ruimtes op gelijkvloers) en rijwoningen. In het masterplan is ook de inplanting van een kinderkribbe voorzien (naast het wzc); een investeerder - exploitant wenst dit project op korte termijn te realiseren", zegt
schepen van Stadsontwikkeling Patrick Witters.
Groen Beringen is ondertussen een bevraging gestart rond het project.