De eerste Vlaamse woonzorgcentra hebben vandaag materiaal gekregen om hun bewoners te testen op het coronavirus. 85 centra krijgen alles samen 11.000 testkits. In Beringen zullen de
bewoners en het personeel van het Prinsenhof in Stal getest worden. Het woonzorgcentrum werd geselecteerd op basis van statistieken van zieke personen die worden doorgegeven aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. Directrice Elke Pauly hoopt zo een zicht te krijgen op het precieze aantal besmettingen en de ongerustheid weg te nemen.
De mama van
Greta Cuppens uit Tervant verblijft in het Prinsenhof.
"Ik ben wel tevreden dat ze getest worden. Ons ma haar koorts wordt elke dag genomen, al een veertien dagen en de verzorgende hebben allemaal een mondmasker op en dragen handschoenen. Ze eten al een tijdje elk op hun eigen kamer. Nu met die test kan ik wel geruster zijn of ze drager is of niet. Ik skype een paar dagen per week en zij heeft telefoon op de kamer, dus we bellen elke dag. Aan het raam ga ik twee keer per week foto's laten zien van de klein- en achterkleinkinderen. En die gaan ook allemaal geregeld aan het raam kijken en babbelen. Dat valt nogal mee. Ik moet zeggen: van de verzorging en hoe ze met de bewoners omgaan daar ben ik voor 200 procent tevreden. Ze worden absoluut niet aan hun lot overgelaten. We zien haar nu meer via Iedereen Beroemd want ze sturen nog elke dag filmpjes door", zegt Greta.
"Deze eerste reeks van testen zal aantonen of we meer labo’s en meer testen kunnen inzetten, of we de leveringen aan de woonzorgcentra en de afnames en ophalingen van de testen goed kunnen organiseren, enz.
Deze reeks van testen moet ook de federale werkgroep van minister De Backer dus in staat stellen om daarna de testcapaciteit permanent te vergroten en in te zetten in de woonzorgcentra. De resultaten zullen ook leren voor welke doelgroepen we die uitgebreide testcapaciteit dan het beste inzetten, bijvoorbeeld specifiek voor de zorgverleners of breder. Deze eerste testfase moet dus toelaten om een gecoördineerde en geharmoniseerde teststrategie te bepalen voor het hele Belgische grondgebied via de Risk Management Group", zegt het Agentschap Zorg en Gezondheid.
Ondertussen krijgt Vlaams minister van gezondheid Wouter Beke veel kritiek over zijn aanpak. Die zou veel te laat zijn.