Projectontwikkelaar Matexi heeft een aanvraag ingediend om 163 woningen te bouwen in het gebied Broekhoven dicht bij het centrum van Beringen. Het stadsbestuur zegt dat het niet betrokken is bij de aanvraag en dat het zelf een nieuwe inrichtingsstudie laat maken. Dat meldt HBVL. De ontwikkeling van het gebied aan de Everselstraat ligt al langer op tafel en projectontwikkelaars zien daar natuurlijk potentieel in. Volgens een studie van Matexi zijn er ruim 500 wooneenheden mogelijk. De ontwikkeling van Broekhoeven kwam al eens uitgebreid ter sprake op de gemeenteraad van april vorig jaar. Het stadsbestuur heeft een andere visie op de projectontwikkeling met eventueel een nieuwe begraafplaats.
Kobe Snyers (Groen) stelde toen een vraag hierover.
“Het gebied Broekhoven is voor het grootste deel onbebouwd. Enkel langs de straten die dit gebied afbakenen, staan momenteel enkele tientallen woningen. Het gebied tussen deze straten in bestaat momenteel hoofdzakelijk uit natuur. Ook de Helderbeek doorkruist dit gebied. Voornamelijk ten noorden van de Helderbeek is er waardevolle natuur aanwezig. In 2017 werd een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) voor dit gebied van 22,3 hectare opgemaakt. In dat PRUP werd dit gebied als woongebied bestemd, waarbij een minimale dichtheid van 25 woningen per hectare vooropgesteld werd. Matexi maakte al een inrichtingsvisie voor dit gebied op waarbij er 460 woningen gebouwd zouden kunnen worden. Ook in de Bouwmeesterscan wordt het gebied Broekhoven onder de loep genomen. Daar is men streng voor de invulling die in het PRUP vooropgesteld wordt. De
Bouwmeesterscan oordeelt namelijk dat er in Beringen al een enorme voorraad aan bouwgronden is die volstaat om de verwachte bevolkingsgroei richting 2035 maar liefst twee maal op te vangen”, stelde Snyers toen.
Schepen van Stadsontwikkeling (CD&V) Patrick Witters gaf toen dit antwoord:
"Zoals in de nota aan het schepencollege van 9 maart 2023 wordt gesteld, is de aanleiding om een inrichtingsstudie voor het gebied Broekhoven te laten opmaken, het feit dat het schepencollege de zone Broekhoven heeft aangeduid als een zoeklocatie voor inplanting van een nieuwe begraafplaats voor Beringen centrum. Redenen hiertoe zijn: de ligging, het groene karakter en het feit dat de stad eigenaar is van heel wat percelen gelegen ten zuiden van de Helderbeek. De beslissing om over te gaan tot het laten opmaken van een inrichtingsstudie is genomen na overleg met de Provincie Limburg. Voor het gebied is immers een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (P-RUP) opgemaakt en van kracht. Het is één van de deelgebieden binnen de Afbakening van het Kleinstedelijk Gebied Beringen (KSG). Het voormalige woonuitbreidingsgebied kreeg als bestemming stedelijk woongebied om zo te kunnen voldoen aan de taakstelling van het KSG Beringen op vlak van wonen en woonaanbod".
Het P-RUP werd in 2017 door de Provincieraad goedgekeurd.
"Sindsdien zijn er inderdaad een aantal nieuwe beleidsevoluties en inzichten gekomen zoals o.a. de bouwmeesterscan, visies m.b.t. de rol en de betekenis van de valleigebieden als groenblauwe aders, de Omzendbrief van de Vlaamse Regering (OMG/2022/1) met richtlijnen voor het toepassen van de watertoets en restricties in het bouwen in overstromingsgevoelige gebieden, het nog beschikbaar aanbod aan bouwgronden ... Zoals in de nota en het besluit van het schepencollege wordt aangegeven, zullen deze nieuwe elementen worden meegenomen bij opmaak van de inrichtingsstudie. Zo zal – in relatie tot deze nieuwe evoluties en inzichten – o.a. de haalbaarheid en de wenselijkheid van het opgelegd woonprogramma (-dichtheden) worden afgetoetst en gezocht naar mogelijke varianten. In dit kader is de ontwikkeling van de kanaalzone belangrijk om mee te nemen. Recent heeft het college een ontwerper aangesteld om voor de kanaalzone een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op te maken. Hierdoor zal langs het kanaal een nieuw woonaanbod worden ontwikkeld. In het kader van de zgn. ruimtebalans kan dit tot gevolg hebben dat hierdoor in Broekhoven lagere woondichtheden kunnen worden gerealiseerd. De opmaak van de inrichtingsstudie zal gebeuren in nauw overleg met andere overheden en bevoegde instanties zoals Provincie Limburg en het Vlaams Departement Omgeving. Tot slot dient opgemerkt dat de beslissing tot het wijzigen van een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan bij de Provincieraad ligt en niet bij de Gemeenteraad. Belangrijk is dat de stad – door opmaak van een inrichtingsstudie – de regie voor de gebiedsontwikkeling van Broekhoven in handen neemt".
En die regie wil de stad ook nu nog behouden.