Stad Beringen neemt het voortouw in mobiliteitsinnovatie door als eerste stad in Vlaanderen het proefproject
‘Fietsen? Dat werkt!’ te lanceren. In samenwerking met Cyclis Bike Lease en SAAMO Limburg wil de stad een oplossing bieden voor
mobiliteitsarmoede en meer mensen aan het werk krijgen. Intussen zijn al 12 van de 15 beschikbare elektrische fietsen uitgeleend. Het proefproject ‘Fietsen? Dat werkt!’ richt zich op Beringenaren met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder werkzoekenden bij VDAB, leefloners en inactieven. “Mobiliteit blijkt vaak een struikelblok en beperking voor deze doelgroep om effectief aan het werk te gaan. Door 15 elektrische fietsen ter beschikking te stellen, focussen we op activering in de ruimste zin van het woord. Momenteel is 73 procent van de Beringenaren aan het werk. Als we dit cijfer naar 80 procent willen krijgen, is er nog werk aan de winkel. We hopen met dit project hierin een belangrijke stap te zetten”, licht burgemeester Thomas Vints toe.
Een idee van SAAMOSAAMO Limburg, een organisatie die maatschappelijk kwetsbare groepen ondersteunt en versterkt, coördineert het fietsproject: "SAAMO staat voor samen uitsluiting aanpakken en iedereen gelijke kansen bieden. We willen een verschil maken met deze vernieuwende samenwerking met een groot draagvlak bij diverse partners. Mobiliteitsarmoede of een gebrek aan vervoersmogelijkheden vergroot de afstand tot de arbeidsmarkt. Met e-bikes verkleinen we deze drempel. De deelnemers kunnen met de e-bike gaan werken, hun werk uitbreiden of vrijwilligerswerk doen. Verschillende kandidaten met verschillende profielen om verschillende redenen fietsen vandaag een nieuwe richting tegemoet. Onafhankelijk jezelf verplaatsen en de vrijheid om te gaan en staan waar je wil. De toekomst zal uitwijzen of deze hefboom een succes kan vormen voor meerdere gebruikers.", aldus opbouwwerker Liesbeth Brusselaers.
Het project werd deze namiddag voorgesteld bij Velotril in Beringen.
“De vijver van 'klassieke' werkzoekenden is zo goed als leeggevist. Als we versneld en versterkt willen toewerken naar een werkzaamheidsgraad van 80% moeten we dus nieuwe groepen verleiden de stap naar de arbeidsmarkt te zetten. Dat gaat bijvoorbeeld over mensen die een leefloon ontvangen, personen met een arbeidsbeperking, jongeren zonder diploma, langdurig zieken,… Deze mensen ervaren echter in de meeste gevallen bepaalde drempels om aan de slag te gaan, mobiliteit is daar één van. Dit project is een heel mooi voorbeeld van hoe op een laagdrempelige manier oplossingen worden aangereikt aan talenten die we meer dan ooit nodig hebben op onze arbeidsmarkt.”, aldus Vlaams minister van Werk Jo Brouns.