Van 2 maart tot en met 30 april 2021 organiseert de
Vlaamse overheid de publieke raadpleging over de startnota voor het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) ‘Leidingstraat Antwerpen-Ruhr (Geleen). Tot en met 30 april 2021 kan iedereen via verschillende kanalen de startnota inkijken en inspraakreacties indienen. Geïnteresseerden kunnen op 25 of 30 maart 2021 ook een digitaal informatiemoment volgen.
Vlaanderen, Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen werken samen aan een duurzame toekomstvisie voor de chemiesector. Het uitbreiden van het transport via pijpleidingen is een belangrijke schakel in een duurzame energietransitie voor het transport van onder meer waterstof en CO2. Vervoer via pijpleidingen betekent een vermindering van vervoer over de weg.
In Vlaanderen is het belangrijkste knelpunt het ontbreken van een tracé voor pijpleidingen van de Antwerpse haven naar de chemieclusters langsheen het Albertkanaal, Nederland en het Duitse Ruhrgebied.
De startnota stelt drie te onderzoeken tracés voor: een noordelijk tracé, een zuidelijk tracé en een gecombineerd centraal tracé.
Het beginpunt van elk tracé takt aan op bestaande leidingen en bedrijven in de Antwerpse haven, ter hoogte van de Tijsmanstunnel. Het eindpunt kruist de Maas via Dilsen-Stokkem of via Maasmechelen, richting Nederland (Geleen).
Ter hoogte van de chemieclusters
langsheen het Albertkanaal in Geel, Meerhout, Tessenderlo en Beringen worden aantakkingen voorzien.
Iedereen kan tot en met 30 april 2021 schriftelijk suggesties of opmerkingen indienen op de startnota. Dat kan als volgt:
- Digitaal reageren
via deze link. Via die link is ook een gesproken toelichting te bekijken over het globale plan, de alternatieven en de procedure van de publieke raadpleging. De startnota ligt ook
ter inzage in de gemeentehuizen van de betrokken gemeenten. Inzage is enkel mogelijk op afspraak.