In de
vallei van de Zwarte Beek is de raaf terug gespot. Dat laat
Natuurpunt Beringen verheugd weten.
Vorige eeuw viel decennialang geen broedende raaf meer te bespeuren in ons land. De zwarte super-opruimer stierf zelfs officieel uit als Belgische broedvogel. Maar vanaf 1980 begon de raaf aan zijn comeback. Eerst nog subtiel, maar de laatste jaren duikt hij almaar vaker op.
"Heel wat mensen verwarren de raaf met een zwarte kraai. Vaak omdat ze verrast zijn door het (best grote) postuur van een zwarte kraai. Maar de raaf is nog een pak groter: met zijn 64 cm heeft hij het formaat van een buizerd. De diepkeelse roep - een luid, haast krakend “krokk krokk krokk” - is doorgaans de eerste aankondiging dat er eentje in de buurt zit. Ze zijn terug, deze super-opruimers van aas en afval. Een machtige soort die je perfect alle tinten van zwart laat kennen", zegt
Gerald Driessens van Natuurpunt.
Lange tijd stond de raaf als Belgische broedvogel geboekstaafd als uitgestorven. In Vlaanderen broedden de laatste raven in 1865 in Bazel en rond hetzelfde jaar in Wilrijk. In Wallonië verdween hij iets later, in het begin van de 20ste eeuw. In een poging de raaf opnieuw te introduceren, werden tussen 1973 en 1980 in Wallonië 50 jonge vogels uit de Franse populatie vrijgelaten. Intussen kan je op sommige plaatsen in Wallonië weer groepjes van enkele tientallen raven spotten. Meestal in de buurt van storten of op plaatsen waar resten van dode dieren liggen, want in de eerste plaats zijn het aaseters.
"In Vlaanderen bleef het langer stil. In de jaren '80 waren slechts enkele losse waarnemingen gekend. Tot en met 2008 zouden er jaarlijks niet meer dan een handvol waarnemingen binnenlopen. Tot plots, in de jaren daarop, raven herhaaldelijk op dezelfde locaties opdoken: in
Koersel, Lommel en Landschap De Liereman bij Oud-Turnhout. Vanaf 2014 kreeg de raaf pas echt weer grip op Vlaanderen. Voor het eerst werd een territoriaal paar opgemerkt in Limburg. De laatste jaren werden in Vlaanderen zo’n 10 tot 15 raven per jaar gemeld en ook in Vlaams-Brabant en in Antwerpen nam hun aantal gevoelig toe. 2017 is nog relatief jong en naast enkele klassieke Limburgse waarnemingen valt op dat er nu al enkele Raven vertoeven in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen.
Het is dus slechts een kwestie van tijd voor de Raaf weer een normale verschijning wordt in onze contreien", vertelt Gerald nog.
(Foto Wim Dierickx)