Het besluit van minister Bourgeois om de kolenwasserijen 1 en 3 te declasseren lokt meteen al wat reacties uit. "Ik neem kennis van de beslissing van de minister-president om de bescherming van de kolenwasserijen 1 en 3 op te heffen. Maar ik heb het dossier nog niet gezien. We hebben ons in het verleden geëngageerd om actief mee te zoeken naar een herinvulling samen met LRM. Daar hebben we vanuit het bestuur altijd op gehamerd en ik wil het dossier van de kolenwasserij ook met de nieuwe ploeg bekijken samen met LRM. Daarnaast is er nog de procedure bij de RVVB waar een schorsing van de vergunning tot sloop en een vernietiging werd aangevraagd wat LRM/be-MINE sowieso zal moeten afwachten", zegt toekomstig burgemeester
Thomas Vints (CD&V) in een eerste reactie.
Jeroen Huysmans, directeur van be-MINE, is tevreden over het besluit van de minister.
"De restauratie van kolenwasserij 1 en 3 is veel te duur om door te voeren maar van de andere kant hebben we zeer goede contacten om na de sloop hier een nieuw project te realiseren dat beeldbepalend zal zijn voor de site. Het uitzicht zal ook na de sloop even monumentaal zijn. Voor kolenwasserij 4 start de restauratie volgend jaar en daar blijven we zoeken naar een partner om er een hotel in onder te brengen", zegt Huysmans. Hij wijst erop dat dit een voorlopig besluit is.
Ook het
VVIA stuurde al een eerste reactie: "We kunnen maar betreuren dat de minister hiermee het sterk gemotiveerde advies van de Vlaamse Commissie voor Onroerend Erfgoed naast zich neerlegt - zonder te zoeken naar alternatief. We kennen de motivatie niet waarmee hij dat advies naast zich neerlegt, en goed bestuur betekent dat zoiets minstens goed gemotiveerd wordt. In principe - volgens de procedure - zou er nu een openbaar onderzoek moeten georganiseerd worden, waarbij burgers en de stad zich moeten kunnen uitspreken", zegt het VVIA.
"Het valt ons op dat deze beslissing van de minister genomen werd vlak voor een vakantieperiode. Het lijkt ons niet kosjer om tijdens de eindejaarsperiode zo'n openbaar onderzoek te organiseren, ook niet op een ogenblik dat er een overgang dient te geschieden naar een nieuw schepencollege in Beringen. Wij hopen dan ook dat het nieuwe schepencollege dit openbaar onderzoek na de vakantieperiodezal ter harte nemen. Anderzijds dient er ook op gewezen dat de slopingsvergunning geschorst is door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, en dat er derhalve op dit ogenblik niet met sloping mag gestart worden. Deze schorsing is in afwachting van een uitspraak ten gronde, en die zou er niet komen voor midden 2019. Veel kans dus dat het dossier ook op de tafel van de volgende Vlaamse Regering terecht zal komen", zegt het VVIA nog.
Ze geven alvast de strijd nog niet op en zullen alle mogelijke middelen nog benutten om dit tegen te gaan.