Deze maand zijn er in Beringen al
18 corona-overtredingen vastgesteld rond het samenscholingsverbod en het verplaatsingsverbod.
Dat zijn geen opmerkelijke hoge cijfers maar je merkt wel dat
regels veel losser worden geïnterpreteerd. De grote solidariteit van vorig jaar, lijkt stilaan verdwenen en de crisis weegt zwaar door. Dat blijkt ook uit de
6de Covid-19-
gezondheidsenquête van Sciensano. "Er is een grote ontevredenheid over het sociale leven en een nog steeds aanwezig mentaal lijden. Nu de pandemie blijft duren, wordt het voor velen moeilijker om de maatregelen te blijven respecteren, met name de regel die het nauw contact beperkt tot 1 persoon en die van de sociale afstand. De helft van de personen die afwijken van bepaalde geldende maatregelen, vindt dat deze te streng zijn", zegt Sciensano.
De nieuwe COVID-19-gezondheidsenquête bevroeg 20 000 personen tussen 18 en 25 maart 2021. Daaruit bleek dat 63% van de volwassen bevolking ontevreden is over hun huidige sociale contacten en dat bijna een derde van hen ernstige eenzaamheid meldt (29 %).
"Verrassend genoeg zijn het de 30-49- en 50-64-jarigen die het vaakst aangeven een verstoord sociaal leven te hebben, met respectievelijk 69% en 65% van hen die ontevreden zijn over hun sociale contacten. Koppels met kind(eren) blijken het meest ontevreden te zijn over hun sociale contacten (70%), gevolgd door alleenwonenden met kind(eren) (69%). Personen met een handicap geven ook vaker aan ontevreden te zijn over hun sociale contacten (73%). Personen met ten minste één ziekte die het risico op het ontwikkelen van een ernstige vorm van COVID-19 vergroot, zijn vaker ontevreden over hun sociale contacten dan degenen die geen van deze ziekten hebben gemeld (respectievelijk 67,5% versus 62%). Het aandeel personen met psychische problemen blijft bijzonder hoog bij de <50 jarigen, maar jongvolwassenen (18-29 jaar) zijn veruit het meest getroffen (34% lijdt aan angststoornissen en 38% aan depressie), en dan vooral jonge vrouwen (ongeveer 40% van hen). Uit de enquête blijkt ook dat het afgelopen jaar, d.w.z. sinds het begin van de epidemie in België, 1 op de 4 mensen (26%) aangeeft zelfmoordgedachten te hebben gehad en dat 7% van de mensen aangeeft een zelfmoordpoging te hebben ondernomen".
Te strikte maatregelen voor sommigen
"Het niet naleven van de maatregelen (die opgelegd worden om de epidemie te bedwingen) lijkt toe te nemen sinds de COVID-19-gezondheidsenquête van december 2020. Hoewel de helft van zij die deze maatregelen niet naleven, aangeeft dat de maatregelen te streng zijn (49%), voegt het overgrote deel (67%) eraan toe dat ze niettemin zeer voorzichtig zijn om het virus niet te verspreiden. De maatregel die het minst wordt gevolgd, is de beperking van nauwe contacten tot één persoon, gevolgd door de sociale afstandsmaatregel.
Anderzijds heeft het afgelopen jaar bijna de helft (48%) van de Belgen zich laten testen op een coronavirusinfectie. Daarenboven weet slechts 9% nog niet zeker of ze gevaccineerd willen worden en geeft 6% aan niet gevaccineerd te willen worden. In totaal is dus 85% van de bevolking van plan zich te laten vaccineren tegen het coronavirus".