Vanaf vandaag kan je in
brouwerij Remise 56 in Koersel het langverwachte
KriekenBier Remise proeven. We kregen gisteren een uitnodiging om al eens te komen voorproeven. Het leven van een reporter kan soms ook heel aangenaam zijn. Zelf ben ik wel een liefhebber van kriekbier, zowel de oude zurige soorten als de zoetere versies. En ik moet toegeven, dit bier overtrof mijn verwachtingen. Het heeft de juiste toets tussen zuur en zoet, een heerlijk verfrissen bier voor in de zomermaanden.
"Het is een rasecht fruitbier geworden, volledig gebrouwen in Brouwerij Remise 56. De zuurtoets van het bier en het kriekensap wordt mooi gebalanceerd met een zoete toets. Het resultaat : een overweldigend aroma van krieken in de mond, een verfrissend fruitbier, en een zoetzure afdronk. En met zijn alcoholgehalte van 3.5% kun je er gerust ééntje meer van drinken", zegt brouwer Patrick Haselaars.
Een kriekbier maken stond al van bij de opstart van de brouwerij op de agenda. Nu zes jaar later is het zover.
"Een echt goed fruitbier maken, is een werk van lange adem. Een tweetal jaar geleden, in volle corona-periode dus, zijn we begonnen met het bier natuurlijk te laten verzuren. We hebben het bier de nodige tijd gegeven om langzaam te verzuren, zodat dit een mooie complexe achtergrond van zuurheid aan het bier geeft. En dat gaat dan weer perfect samen met het zure van de krieken", zegt Patrick nog.
Enkele weken geleden was het dan zover.
"We konden op zoek gaan naar de perfecte blend tussen ons bier en kriekensap. Dat lijkt gemakkelijk, maar is het niet. Je moet om te beginnen natuurlijk een keuze maken: wil je een kleffe zoete kriek, waar de krieken nauwelijks in te herkennen zijn, of blijf je trouw aan het fruit en de bierstijl en zoek je naar de balans tussen zoet en zuur. U raadt het al, we zijn op zoek gegaan naar een mooie balans tussen het zure van het bier en de krieken, en de zoetheid van de gebruikte zoetstoffen. En daarbovenop moet het kriekenaroma natuurlijk ook goed zitten. Letterlijk tientallen prototypes passeerden de revue, een beetje meer sap, beetje minder bier, de aroma’s selecteren, de zoetstoffen selecteren, en alles goed balanceren,…keer op keer opnieuw. Hier hebben we toch wel heel wat plezier aan beleefd. Na een tijdje proeven en herproeven, moet je sowieso even ophouden, want je smaakpapillen raken natuurlijk ook vermoeid. Maar daags nadien neem je dan de draad weer op en ga je verder met de formuleringen,… Totdat we vonden dat het resultaat perfect zat. En de KBR was geboren", zegt Patrick trots.
Voorlopig is de KBR, het KriekenBier Remise, alleen verkrijgbaar van het vat in Grand Café Remise 56. Voor geïnteresseerde horecazaken wordt het bier ook afgevuld in vaatjes van 20 liter. Afvul in fles is voorzien voor later op het jaar. (Hans Put)