Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 1.799.780,40 euro toe voor de restauratie van het tweede deel glasramen in de Sint-Theodarduskerk in Beringen-Mijn.
“De unieke glas-in-betonramen in de Sint-Theodarduskerk in Beringen worden verder gerestaureerd. Dit project is pionierswerk in Vlaanderen, waar de restauratie van dit soort ramen nog onbekend terrein is. Voor deze prachtige glasramen werden unieke glaskalibers gebruikt, specifiek vervaardigd door Val-Saint-Lambert.
Ontwerper Henry Lacoste gaf de ramen een unieke artistieke touch. Het drie centimeter dikke glas is na het gieten bedrukt met specifieke stempels en tekeningen, in functie van de afbeelding die de glasmozaïek in de ramen doet verschijnen”, zegt minister Diependaele.
De Sint-Theodarduskerk is één van de vijf Limburgse mijnkathedralen. Die mijnkathedralen werden gebouwd door de mijnmaatschappijen in de wijken die ze voor hun werknemers lieten bouwen. De mijn zorgde voor alle aspecten van het leven van haar arbeiders. In de context van het katholieke Limburg kon een kerk hierbij niet ontbreken. Omwille van hun monumentale uitstraling en omvang worden ze mijnkathedralen genoemd. In 1985 werd de Theodarduskerk beschermd als monument omwille van haar architectuurhistorische waarde.
De Sint-Theodarduskerk is een moderne bakstenen kerk ontworpen door Henry Lacoste. Ze werd gebouwd tussen 1939 en 1943. Het grootste deel van de bouwwerken werd door arbeiders van de koolmijn uitgevoerd. Het is een voorbeeld van baksteenexpressionisme. Aan de voorzijde van de kerk is er een vierkant atrium met een omlopende spitsbooggalerij. Achter de kerk bevindt zich een complex van parochiale gebouwen, in dezelfde stijl opgetrokken en gegroepeerd rondom een binnenplaats.
In de kerk bevinden zich monumentale glas-in-betonramen met een totale oppervlakte van 335 m².
Uniek aan deze glas-in-betonramen is het gebruik van glaskalibers, gemaakt door Val-Saint-Lambert. Ook deze opvallende ramen werden in elkaar gestoken door het mijnpersoneel. In totaal bevatten de ramen zo'n 18.500 stukken gekleurd glas. De ramen zijn dringend aan restauratie toe. De schade wordt veroorzaakt door betonrot. Er werden eerst proefrestauraties uitgevoerd omdat de restauratie van glas-in-beton onbekend terrein is in Vlaanderen. Tijdens een eerste restauratiefase werd het eerste gedeelte van de glas-in-betonramen gerestaureerd. Tijdens deze tweede restauratiefase zijn de resterende ramen aan de beurt.