Wie regelmatig op de site van
be-MINE komt ziet ongetwijfeld dat er hard gewerkt wordt aan de restauratie van de oude mijngebouwen. Op dit moment is de restauratie van kolenwasserij 2 bijna achter de rug. Directeur
Koen Nulens gaf ons in primeur al een rondleiding.
"Kolenwasserij 2 is één van de vier die over enkele weken zal gerestaureerd zijn. Het gebouw is 30 meter hoog en werd volledig gestript. De buitenwand werd volledig weggenomen en heeft een nieuwe muur en ramen gekregen. De staalstructuur is ook volledig gerestaureerd. Ook de vloer is terug helemaal in orde gemaakt. Het eerste grote werk was de opkuis van het gebouw. Het zag eruit zoals het dertig jaar geleden werd achtergelaten bij de stopzetting van de mijn. Er lag hier heel veel stof maar ook nog wisselstukken. Het Agentschap Onroerend Erfgoed heeft een inventaris opgemaakt van de stukken", zegt Koen.
"Er werkten de laatste maanden 100 tot 150 mensen aan de restauratie. Het is niet alleen de kolenwasserij die werd gerestaureerd maar ook nog een heleboel andere gebouwen zoals de ophaalgebouwen. Vandaag kunnen we stellen dat we al voor 27 miljoen euro aan restauratiewerken hebben uitgevoerd. Wij zijn nu ongeveer op de helft van het werk. Kolenwasserij 4 is het volgende project dat we gaan restaureren. De twee schachtbokken en de losvloer krijgen ook nog een beurt. Alles zou klaar moeten zijn tegen 2020", gaat Koen verder.
Het restaureren was geen sinecure.
"De structuur is heel ingewikkeld en ziet er een beetje als een spaghetti uit wat het voor de aannemer zeker niet gemakkelijk maakte. De stellingen bouwen in deze structuur vergde wel wat aandacht. De draagbalken zijn allemaal behandeld en voorzien van een laag verf zodat ze weer enkele tientallen jaren meegaan".
De kolenwasserij was het industriële hart van de mijn. Uiteindelijk worden er van de vier kolenwasserijen twee bewaard: kolenwasserij 2 en 4. Kolenwasserij 2 wordt een onderdeel van het
nieuwe mijnbelevingscentrum. Voor kolenwasserij 4 zoekt be-MINE nog een invulling.
Kolenwasserijen 1 en 3 worden later gesloopt.
Op deze foto ziet u de toekomstige gerestaureerde site.
(foto:UAU Collectiv)