Rotary Beringen schenkt aan iedere school van
scholengemeenschap Pit een 'Little Lily'. Dat is een digitale kanarievogel die de luchtkwaliteit meet en ontwikkeld werd door Alexandra Lybaert, natuurkundige aan de Odisee Hogeschool. Zo'n vogeltje meet de luchtkwaliteit van de ruimte waarin het zich bevindt. Als het CO2-gehalte te hoogt ligt, krijgt de kanarievogel rode oogjes en begint het geluid te maken. Dan weet je dus dat je iets moet doen aan de ventilatie in de ruimte.
Verschillende Beringse scholen kregen de afgelopen weken al zo'n vogeltje in huis als proefproject.
Dankzij de steun van de Beringse Rotaryclub kunnen de scholen voortaan de luchtkwaliteit blijven meten.
Hélène Jacquelot: “Binnen de scholengemeenschap Pit. is gezonde lucht in de klas essentieel. De kanarievogels zorgen voor een kindvriendelijke benadering waardoor iedereen enthousiast wordt over het monitoren van ventilatie. De vogel zorgt voor een gezonde lucht waarbij het warmteverlies geminimaliseerd wordt".
Deze kanaries symboliseren tevens het
Limburgs mijnverleden. Mijnwerkers namen in de beginperiode kanarievogels mee in de mijn. Als er teveel koolstofmonoxide in lucht hing, begonnen de vogels te fluiten en werden de mijnwerkers verwittigd voor het gevaar.
In de 21ste eeuw tweeten digitale kanarievogeltjes wanneer de kinderen uit de klas moeten vluchten als er gevaar is voor besmettelijke coronawolken die in de klas blijven hangen. Tevens is zuivere lucht in de klas één van de basisvoorwaarden om geconcentreerd les te volgen en te geven.
De donatie van de digitale vogeltjes is goed voor 5500 euro.
(foto Evi Clerckx)