Op de
terril van Beringen zijn de rozen geplant voor de historische rozentuin.
In totaal zijn 50 struiken aangeplant in diverse soorten door de
Rozenkring. Eerder werd een bodemonderzoek uitgevoerd.
Dat resultaat was zeer bevredigend met enkel het grootste aandachtspunt om de zuurtegraad (Ph) die eerder aan de hoge kant was 8.0 – 8.5 met het juiste product bij te sturen.
DCM heeft dan ook voor de nodige producten gezorgd die we dan bij het aanplanten zorgvuldig in het plantgat hebben ingewerkt. Voor de nodige nazorg in de vroege zomer zal er bijgemest worden met een organische meststof die eveneens door DCM ter beschikking werd gesteld. De uitvoering en opvolging hiervan zal gebeuren door De Rozenkring.
Omstreeks midzomer zal er een
eerste evaluatie gemaakt worden door een aantal rozenexperts om bij te sturen indien nodig. Eens de rozen zijn geworteld zullen ze zelf hun weg moeten vinden in de resten van de steenberg.
Per rozengroep werden minimaal 3 variëteiten uitgekozen omwille van hun bijzondere eigenschappen zoals daar zijn : vorm van de stekels, bloemvorm, en bottelvorming in het najaar. Ook werd er aandacht geschonken om die soorten te planten waar ook een geschiedenis aan verbonden is.
Vb Rosa Officinalis ,
Rosa officinalis (anno 1400) is een gallica-struikroos met felroze en sterk geurende bloemen. Deze roos werd reeds in de middeleeuwen gebruikt om scheurbuik mee te behandelen. Ze wordt dan ook de apotheekroos genoemd.
De bottels zijn opvallend rood en blijven decoratief de ganse winter lang. Ze zijn erg in trek bij de vogels.
Van de blaadjes kan men thee zetten of in potpourri gebruiken.