Binnen de Stad Beringen is er een denktank ontstaan bij het personeel. Door de coronacrisis werd na een bevraging nagedacht over de toekomst van de stad Beringen.
be-LAB werd geboren. De groep
toekomstdenkers bestaat uit louter personeelsleden, zonder burgemeester of schepenen. We gingen aan tafel zitten met
Sabrina Leten, Liesbeth Gelaesen en Karoline Lenaers, drie dames die Beringen een warm hart toedragen.
"In de eerste golf van de coronacrisis werd binnen de stad Beringen een coronacel opgericht met personeel uit verschillende diensten. Na zes weken lockdown hebben we bij het personeel een bevraging gedaan en we kregen meer dan 200 reacties. Door de crisis hebben we onze organisatie onder de loep gehouden en toen werd be-LAB opgericht met een zevental personeelspersoneelsleden. Dat ging heel spontaan, we wilden onze verantwoordelijkheid nemen", zegt Karoline Lenaers.
"We gingen aan de slag met drie trends: digitalisering, lokaal en allemaal. De digitale kloof verkleinen is een belangrijk issue. Lokaal kopen, lokale handel en de all-in zomercampagne werd vorig jaar al ingezet en allemaal staat voor solidariteit in deze crisis", zegt Liesbeth Gelaesen.
"De groep is samengesteld uit verschillende diensten. Er werken zoveel mensen bij de stad dat we niet iedereen kennen. Het is nu zo waardevol dat we met mensen uit die verschillende diensten kunnen samenwerken en samen denken. We hebben elkaar vooral digitaal ontmoet in de coronaperiode. Een eerste fysieke meeting was op de parking voor het stadhuis", zegt Karoline nog.
"We steken ook ons licht op bij andere mensen of ondernemers. Zo hebben we al sessies gehouden met Jan Larosse van Velotril en Philip Reynders van Oogst van Eden. Zo is bijvoorbeeld het idee van een duurzame picknick ontstaan. Die kruisbestuiving tussen personeel en mensen die iets voor onze stad willen betekenen is belangrijk.
'Samen stad maken' is ons motto", vertelt Sabrina Leten enthousiast.
"We willen mensen uit de verschillende diensten groeperen, ongeacht of ze werkvrouw, werkman of directeur zijn. Al de ideëen van iedereen zijn voor ons belangrijk. We halen iedereen uit zijn hokje, iemand van de milieudienst kan bijvoorbeeld ook wel iets betekenen voor de sociale dienst. We bekijken alle ideeën en dan leggen we ze terug op de bureaus van de diensten om ze eventueel uit te werken", zegt Karoline tot slot.