Heb je appels te veel en en heb je zin in lekker versgeperst appelsap? Op
donderdag 23 september houdt de
sapmobiel halt bij Brouwland in Beverlo.
Hét moment om je appels te laten persen tot een lang houdbaar, gepasteuriseerd fruitsap.
Vanaf 75 kilogram fruit kun je bij de Sapmobiel terecht; jij sorteert het fruit op voorhand, de goede exemplaren worden ter plekke gewassen, geraspt en geperst. Het sap wordt meteen gepasteuriseerd zodat het minstens 1 jaar houdbaar is. Je krijgt het sap mee in een handige bag-in-box van 5 liter aan €5,50. 75 kilo fruit levert ongeveer 10 dozen van 5 liter op.
Reserveren bij De Sapmobiel is noodzakelijk. Dit kan via mail: nbs
boomgaardenstichting.be. Vermeld je naam en telefoonnummer, en de geschatte hoeveelheid fruit in kilogram.
Op deze dag organiseert Brouwland ook een workshop ‘
Cider en calvados maken’.
De appel valt niet ver van de bio-boer Patrick De Keersmaecker; hij vertrekt bij appels om stap voor stap het proces van cider en calvados maken uit te leggen. De overeenkomsten en verschillen tussen de verscheidene ciders worden besproken, alsook de invloed van duurtijd van rijping en tijdstip van destillatie. Kom allerlei ciders proeven; zowel de traditionele op basis van de gebruikelijke ciderappels, alsook ciders gemaakt van eetappels uit onze contreien. Liefhebbers van deze goddelijke drank mogen niet op het appel ontbreken. Meer info
via deze link.