Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil van 2023-2024 het schooljaar van het Nederlands maken en pakt daarvoor uit met een resem nieuwe maatregelen. Er komen extra middelen, voor onder meer scholen die veel leerlingen hebben met een andere thuistaal, voor nieuwe flexteams die scholen komen ondersteunen in hun taalbeleid en voor een verbeterde Taalscreening. Maar er komen ook een aangescherpt beleid: zo gaat Weyts verduidelijken dat het Nederlands niet alleen in de klas de enige voertaal is, maar ook op de speelplaats, tijdens oudercontacten en tijdens buitenschoolse activiteiten. “Nederlands is de sleutel. Het is de sleutel die alle kinderen en jongeren nodig hebben om toegang te krijgen tot schoolse kennis en tot onze samenleving”, zegt Weyts. “Het is ook de sleutel om onze onderwijskwaliteit weer op te krikken. Als we inzetten op Nederlands, dan zetten we in op meer kansen en meer kwaliteit. We gaan nu meer mogelijkheden én meer middelen voorzien om Nederlands te leren. Maar we willen ook de hele samenleving mobiliseren”, zegt de minister.
De boodschap komt zeker binnen bij de Beringse scholen, waar veel jongeren een andere thuistaal hebben dan het Nederlands.
Voor
Eva Kuijpers, coördinerend directeur van Spectrumcollege Beringen is meertaligheid ook een sterke troef. Dat vertelde ze gisteren nog in de studio van TVL.
Ook
Indra Monten en Esther Elsen, de twee directeurs van basisschool Straf! in Beringen-Mijn zien meertaligheid als rijkdom.
"Op school hebben we een sterk taalbeleid waar meertaligheid een belangrijke plaats krijgt.
Onze school telt maar liefst 25 verschillende thuistalen. We beschouwen deze taaldiversiteit als een rijkdom.
Des te meer talen een kind kent, de te sterker het kind in het leven staat.
Deze diversiteit brengt ook uitdagingen met zich mee waar we vaak zoekende zijn naar de juiste antwoorden.
Nederlands is de voertaal op school. Het is belangrijk dat iedereen Nederlands spreekt zodat iedereen zicht thuis voelt op onze school.
Wij geloven in stimuleren en motiveren en volgen het Nederlands spreken ook op deze manier op.
Voor ons is het belangrijk dat ouders mee zijn met onze visie, Nederlands spreken op school ook zeer belangrijk vinden, zelf Nederlands spreken op school en hun kinderen stimuleren om om dit ook te doen. Hiervoor organiseren we infomomenten voor ouders over meertaligheid", vertellen Esther en Indra.