Politiecommissaris Geert Wouters slaakt een noodkreet wat betreft de noodopvang voor jongeren met een beperking. De lokale politie Beringen/Ham/Tessenderlo werd de afgelopen dagen immers geconfronteerd
met een schrijnend verhaal. "Een jongeman van in de twintig van Beringen met een verstandelijke beperking die onder voorlopig bewind staat (vroeger beter bekend als verlengde minderjarigheid) en nog bij zijn ouders woont, is de afgelopen maanden vaak met onze diensten in aanraking gekomen. Dit hoofdzakelijk omwille van zijn mentale beperking en omwille van geweld binnen het gezin. Op exact één jaar tijd zijn er in totaal 23 politionele interventies geweest. De jongeman kon in het verleden terecht in verschillende (psychiatrische) instellingen, maar de afgelopen maanden is hij nergens nog welkom. De (vermoedelijke) reden hiervan is dat hij meermaals fysiek geweld heeft gepleegd naar de hulpverleners toe en daarnaast een mentale beperking heeft en niet zelfredzaam is", zegt Wouters.
Wanneer bij een nieuwe interventiemelding wordt gepolst naar een eventuele opname in een instelling, is het antwoord steeds dat er geen bedden meer vrij zijn.
"Afgelopen maandag 11 december is er door onze diensten wederom een tussenkomst geweest binnen de thuissituatie, waarbij er opnieuw vaststellingen van geweld binnen het gezin werden vastgesteld. De situatie voor de ouders is onhoudbaar: hij is thuis niet meer welkom, ze weten geen blijf meer met hun zoon en kunnen het zelf niet meer aan. Een bemiddelende optie is niet mogelijk. Er worden door onze diensten opnieuw verschillende instellingen en psychiatrische afdelingen gecontacteerd, maar er is voor de jongeman geen oplossing. Ook door de psychiater van betrokkene worden nogmaals diverse instellingen gecontacteerd, echter zonder succes".
Na contactname met het
parket wordt hij naar een ziekenhuis gebracht, maar daar wordt beslist dat hij niet gedwongen wordt opgenomen. Hij is momenteel geen gevaar voor zichzelf en/of anderen, maar het probleem is dat hij nauwelijks voor zichzelf kan zorgen.
"Via het ziekenhuis zijn ook diverse instellingen gecontacteerd, doch zonder resultaat. Persbericht 20231215 Het gevolg is dat de jongeman in het midden van de nacht terug naar huis werd gebracht, vanwege het ontbreken van een oplossing. Wanneer hij thuis wordt afgezet, weigeren de ouders hem binnen te laten. Uiteindelijk besluit de jongeman om in het midden van de nacht zich terug aan te bieden aan het politiecommissariaat. Er wordt besloten om hem in het onthaal te laten overnachten. Overdag op 12 december worden er nieuwe inspanningen geleverd om een oplossing voor hem te zoeken: Op 12 december nemen zowel onze politiedienst als het parket contact op met nog meer instanties. Zijn eigen psychiater en zijn bewindvoerder zien zelf geen oplossingen".
Het standaardantwoord van zowat elke instelling of hulpverleningsinstantie is dat er geen bedden vrij zijn, de wachttijden bijzonder lang zijn en dat enkel maar een gedwongen opname een oplossing kan bieden. Echter oordeelt niemand dat een gedwongen procedure opportuun is. Na 24 uur is er nog steeds geen oplossing. Een overnachting in een thuislozencentrum is geen optie omwille van de beperkte zelfredzaamheid in combinatie met de mentale beperking van betrokkene.
"Onze zone ziet zich genoodzaakt om opnieuw betrokkene te laten overnachten in het commissariaat, terwijl de jongeman dringend nood heeft aan een opvang en begeleiding. Het enige wat wij voor hem hebben kunnen betekenen is een maaltijd en, opnieuw, een slaapplaats in het onthaal van het politiecommissariaat. Op 13/12 worden terug inspanningen geleverd door onze politiezone en het parket om een gepaste oplossing te zoeken voor betrokkene. Ook de hulpverleningsdiensten van stad Beringen worden ingeschakeld. De jongeman brengt opnieuw een ganse dag door op het commissariaat".
Vanuit gehandicaptenzorg kijkt men naar psychiatrie maar deze kijken dan weer terug richting gehandicaptenzorg. De jongeman heeft via het VAPH een persoonsvolgend budget en staat op de wachtlijst. Er is echter geen enkele voorziening die verplicht is om hem op te nemen. Het lukt de politie uiteindelijk om op 13/12/23 om 17 uur een oplossing te vinden.
"Via intensieve zorgbemiddeling vanuit het VAPH (Vlaams agentschap voor personen met een handicap) werd er een plaats gevonden in een aangepaste voorziening in Malle. Hier kon hij echter pas op 14/12/23 worden opgenomen. Om te vermijden dat hij nog een derde nacht op het politiecommissariaat zou moeten verblijven, diende er nog een oplossing te worden gevonden voor één nacht. Deze oplossing werd gelukkig geboden door een zorgboerderij in Schulen, waar hij door de politie in de late avond werd naar toe gebracht. Op 14/12/23 werd hij dan door onze diensten daar uitgehaald en overgebracht naar Malle. In totaal is onze politiedienst, samen met het parket én de hulpverlening, drie dagen lang bezig geweest om een oplossing te zoeken. Het feit dat de jongeman zowel een mentale beperking heeft alsook een psychiatrische problematiek bemoeilijkte het gegeven. Onze politiedienst is uiteraard steeds bereid al het nodige te doen voor de veiligheid van onze burgers, inclusief de ondersteuning van mensen met een beperking, maar kan dit enkel doen binnen het kader van het eigen takenpakket en de eigen beperkte mogelijkheden. Dit dossier wijst o.i. toch op een
schrijnend gebrek aan coördinatie en gespecialiseerde crisisopvang binnen de hulpverlening", besluit de commissaris.