Woensdagavond vond het slotmoment van het
AMIF-project ‘Dialoog vindt oplossingen’ digitaal plaats. Het AMIF-project benoemt de participatiedrempels van de AMIF-doelgroep én zoekt tegelijkertijd naar oplossingen om deze drempels te overwinnen. Het eindresultaat was een goedgevuld aanbevelingsdocument dat werd voorgelegd aan het lokale bestuur.
Burgemeester Thomas Vints, schepen Jessie De Weyer en schepen Hilal Yalçin gaven tijdens het slotmoment een reactie op de aanbevelingen.
“Het is de ambitie van onze bestuursploeg om álle Beringenaren te betrekken bij het beleid dat we voeren voor onze stad. Dit beleid, en de participatie hieraan, moet daarnaast ook voor iedereen toegankelijk zijn. En net hier kunnen we als lokaal bestuur een belangrijke rol in opnemen”, klonk het bij burgemeester Thomas Vints.
Er werden aanbevelingen geformuleerd voor verschillende thema’s. Dit voor het diversiteits- en participatiebeleid van de stad, maar er werden ook aanbevelingen in verband met werk, onderwijs, Nederlands spreken, ondernemen, handel en vrijwilligerswerk opgenomen in het document.
Schepen van participatiebeleid Jessie De Weyer focust zich op het belang van ontmoetingen: “Ontmoetingen en contacten creëren nu eenmaal meer participatiemogelijkheden. Via buurtplatformen en buurtbudgetten willen we Beringenaren daarom samenbrengen en hen zeggenschap geven over specifieke projecten.”
In totaal deelden 90 deelnemers vanuit de doelgroep hun ervaringen in de verschillende contactmomenten.
Schepen van samenleven Hilal Yalçin is erg enthousiast over het engagement van de deelnemers: “90 is een hoog deelnemersaantal. Ik wil jullie dan ook allemaal bedanken voor het engagement en het geleverde werk. Tot slot wil ik nog benadrukken dat er vaak gesproken wordt over vluchtelingen, migranten en integratie, maar dat er niet mét de doelgroep wordt gesproken. Dat is hier wel het geval en dat is de sterkte van het AMIF-project.”
Burgemeester en schepenen gaven aan, aan de slag te gaan met de geformuleerde tips en aanbevelingen. Het stadsbestuur bekijkt samen met de stadsdiensten hoe het nog meer voor de Beringenaren kan betekenen.
Het AMIF-project liep van mei 2018 tot en met december 2020 en is een samenwerking tussen stad Beringen, De Unie van Actieve Verenigingen, Bindus, RIMO vzw en het Agentschap Integratie en Inburgering. Het kwam tot stand binnen een ESF-oproep om actief en gedeeld burgerschap bij mensen met een asiel- of migratieachtergrond van buiten Europa te versterken.
(foto archief)